Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
imajte na umu

Znate li koja je razlika između maslaca i margarina? Velika....

Maslac
Foto: Thinkstock
05.10.2017.
u 10:08

Maslac je proizvod za čije se nastajanje koristi mlijeko ili vrhnje. Upravo stoga se smatralo da je riječ o proizvodu, koji u usporedbi s margarinom, više deblja.

Posljednjih godina bilo je mnogo rasprava na temu je li zdravije konzumirati maslac ili margarin, a mnogi ne znaju razliku između ta dva proizvoda. Margarin je jeftiniji proizvod od maslaca stoga je i češći u domaćinstvima. Ali što to zapravo jedemo? 

Maslac

Maslac je proizvod za čije se nastajanje koristi mlijeko ili vrhnje. Upravo stoga se smatralo da je riječ o proizvodu, koji u usporedbi s margarinom, više deblja. Sadrži laurinsku kiselinu koja pomaže u liječenju gljivičnih infekcija, lecitin koji blagonaklono djeluje na pamćenje i sudjeluje u metabolizmu kolesterola i arahidonsku kiselinu. Riječ je o masnim kiselinama koje štite probavni trakt od raznih infekcija i pomažu apsorpciju vitamina A, D, E i K. Ipak, maslac koji se dobiva od mlijeka sadrži čak 35 kalorija po žličici. Sastoji se od zasićenih masnoća koje povećavaju rizik od kardiovaskularni bolesti i kolesterol ako se uzimaju u prevelikim količinama, ali su stabilnije pri zagrijavanju u odnosu na transmasne kiseline iz margarina koje pri zagrijavanju postaju nestabilne.

Margarin

Margarin se počeo proizvoditi početkom 19. stoljeća kao jeftinija verzija maslaca, radio se na životinjskoj masti, a u modernije doba biljna ulja su sastavni dio margarina. Proizvodi se procesom hidrogenizacije pri čemu nastaju transmasne kiseline koje loše djeluju na krvne žile. Riječ je o procesu dodavanja atoma vodika kako bi se od ulja dobilo kruto stanje, ali i zbog okusa te produljenja roka uporabe proizvoda. Što je margarin tvrđi to sadrži više transmasti. 

Obogaćen je vitaminima topivima u mastima (A, D i E) i ne sadrži kolesterol. Zbog niza sastojaka u margarinu i industrijskog postupka, smatra se uzročnikom srčanih tegoba, krivcem za visoku razinu štetnog kolesterola, neravnotežu hormona, problema sa štitnjačom i sl. 

Maslac je bogat izvor vitamina K2 koji sprečava kalcifikaciju arterija te vitaminima A, D i E koji jačaju imunitet. Ali margarin ne sadrži kolesterol i često se u proizvodnji obogaćuje vitaminima i omega 3 - masnim kiselinama, ali i jogurtom koji blagotvorno djeluju na zdravlje. 

Što jesti? Odluka je na vama...

Komentara 3

Avatar humbaba
humbaba
10:31 05.10.2017.

definitivno maslac,margarin nije hrana i dve ovo što ste nabrojali kao negativne strane maslaca nije baš točno

JA
Jakov555
11:05 05.10.2017.

Staviti malo margarina kraj mravinjaka i pričekati. Pa kad ne jedu mravi, znači da ne valja. Ostaviti margarin na toplome mjesec dana. Jeli se pokvario? Nije.

LA
Lazov
10:43 05.10.2017.

Maslac za bosnu. Nee. Proizvodimo nee negou izvozimo za bosnu. Nee. Margarin nee. Proizvodimo. Nee. Nego izvozimo za bosnu. Nee. A oboje se proizvodi. Nee od svinjske masti. Neee

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije