Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gric

Više ste za slatko ili za slano? Evo odgovora zašto naginjete na 'jednu stranu'

kolač
Foto: Thinkstock
23.10.2015.
u 07:00

U usnoj šupljini imamo više od 10 000 okusnih pupoljaka koji "reagiraju" na četiri glavne skupine okusa: slano, slatko, kiselo i gorko.

"Kad je riječ o sklonosti  okusima, to je jedan od misterija ljudskog ponašanja", tvrdi Julie Mennella, biopsihologinja koja proučava znanost okusa. 

Zašto netko više voli slana nego slatka jela? 

U usnoj šupljini imamo više od 10.000 okusnih pupoljaka koji "reagiraju" na četiri glavne skupine okusa: slano, slatko, kiselo i gorko. 

Ipak, neki od nas češće će posegnuti za slanim, odnosno slatkim jelima. Ako ste se zapitali zašto je to tako, evo odgovora. 

U najvećoj mjeri za to glavni su krivac – geni!

Naš DNK određuje u kojoj ćemo mjeri biti osjetljivi na određenu skupinu okusa, ali za naginjanje slatkom krivac je i naš mozak koji to projicira kao vrstu nagrade, kaže Mennella. 

Za kojim ćemo jelom prije posegnuti, ovisi i o tome koju smo vrstu namirnica konzumirali kroz život. Ako ste češće jeli slanije skupine namirnica, onda ćete i nastaviti birati takva jela i dalje, objašnjava Mennella. 

>>10 namirnica uz koje ćete izgubiti masne naslage oko trbuha

Komentara 3

Avatar ambientocclusser
ambientocclusser
19:06 23.10.2015.

Kretenarija. Sad je moderno za sve kriviti gene. Prvo stvar je navike, drugo je stvar čega je trenutno u organizmu dovoljno a što želi, to utječe na nagon. Treće - napori odnosno potrošnja kalorija također utječu na želju za pojedinim tipom namirnica. No pošto je ovo kopipejstani googletranslate "članak" nekog žlj stranog portala (kakva je to struka "bipsihologinja koja proučava znanost okusa"???) koji si je prisvojatala "autorica", nema se tu puno za filozofirati. No jasno mi je, vjerojatno i nije plaćena za sve ovo, radi samo zbog staža zdravstvenog osiguranja i socijalnog.

DS
daniela.simac1
13:49 23.10.2015.

više za šlatko

Avatar lola lola
lola lola
08:13 24.10.2015.

Cestitke za znanstveni clanak od pukih sedam recenica....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije