Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
još niste?

Uvrstite kus-kus što prije na svoje jelovnike, pomaže u mršavljenju, ali i ovo je dobro znati

Kus - kus
Foto: Getty Images
1/4
16.05.2019.
u 07:00

Ta najmanja tjestenina na svijetu obiluje proteinima, odličan je izvor vitamina B kompleksa koji su između ostalog neophodni za vitalnost moždanih funkcija, održavanje energije i imuniteta, za proizvodnju krvnih stanica te određenih hormona

Ako se nađete petkom u Maroku, Alžiru ili Tunisu, najvjerojatnije ćete jesti kus-kus.

Domovina ove zanimljive i pomalo neobične namirnice je Afrika, a recepti o načinu njegove primjene datiraju još iz 10. stoljeća. To tradicionalno jelo u većini sjevernoafričkih zemalja je osnovna prehrambena namirnica, a služi se uz piletinu i kuhano povrće. 

Nastaje mljevenjem i oblikovanjem semoline, jedne vrste durum pšenice, no prema načinu na koji se proizvodi zapravo se svrstava u – tjesteninu i sadrži gluten. 

Ta najmanja tjestenina na svijetu obiluje proteinima, odličan je izvor vitamina B kompleksa koji su između ostalog neophodni za vitalnost moždanih funkcija, održavanje energije i imuniteta, za proizvodnju krvnih stanica te određenih hormona, piše Alternativa za Vas. Sadrži i minerale selen, kalcij, magnezij, željezo, bakar, cink, fosfor i mangan. Sadrži i tiamin, niacin, riboflavin i pantotensku kiselinu.

Kus-kus je izrazito bogat proteinima, a kus-kus može pomoći u održavanju energije organizma, jačanju mišića i kvalitetnijem radu crijeva. Pozitivno djeluje na funkcije nadbubrežne žlijezde.  

Kus-kus je dobar izvor kalija – jedna šalica ispunjava čak 40% preporučene dnevne doze ovog bitnog minerala. 

Dokazano je da su namirnice bogate kalijem od velikog značaja u prevenciji moždanog udara, srčanih bolesti i ateroskleroze.  

Namirnica za zdravlje kože i kose, gubitak kilograma...

Ako se boreite s neželjeim kilogramima, kus-kus biste svakako češće trebali uvrstiti u svoj jelovnik. Jedna šalica ukusnih zrnaca kus-kusa ima vrlo malo masti i svega 175 kalorija. Obiluje i vlaknima koja osiguravaju produljeni osjećaj sitosti, a ujedno su od velikog značaja za dobar rad probavnog sustava. 

Vlakna pomažu u eliminaciji toksina iz organizma, snižavaju kolesterol te reguliraju razinu glukoze u krvi.

Blagotvorno djeluju na mnogobrojne kožne probleme, a ako ga konzumirate redovito, vlakna koja sadrži preventivno će djelovati na pojavu hemeroida i čira na želucu. 

Pogledajte i video o supernamirnicama

 

Komentara 2

Avatar Olujni
Olujni
11:05 16.05.2019.

1 salica ima 175 kl, sli problem je u tome sto meni treba 5 salica da se!najedem, a to onda vise nije 175 kl.

AU
austrougarskigeneral
09:26 16.05.2019.

dobar je kus kus

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije