Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako chef kaže

Ugledni chef otkriva u čemu je tajna savršeno pripremljenog ribljeg fileta i daruje vam recept za posebne prilike

Sandra Šimunović/Pixsell
24.03.2023.
u 06:42

Riblji filet uvijek prvo termički obradite na strani s kožom da biste dobili poželjnu hrskavu strukturu, a pecite ga na ekstradjevičanskom maslinovu ulju, savjetuje Marin Rendić, koji više od 25 godina zauzima važno mjesto na hrvatskoj gastronomskoj sceni. Njegov "Apetit by Marin Rendić" gastronomska je oaza s jednom od najljepših terasa u Zagrebu.

U bistro Apetit by Marin Rendić gosti uglavnom dolaze zbog degustacijskih menija u 5 ili 7 sljedova, ali na njihovu jelovniku nalaze se i à la carte jela, od kojih su neka ušla u legendu. Ne propustite naručiti ragu od sipe s pjenom od sira grana padano i palentom sa svježim bosiljkom! – Smisao ugostiteljstva je zadovoljan gost. Naša je misija da svojim tanjurima činimo ljude sretnima i ispunimo ih pozitivnom energijom. Kad meni gost ode doma sretan i zadovoljan, onda znam da sam na dobrom putu – objašnjava Rendić. Predlažemo vam da se vlastitim osjetilima uvjerite u istinitost ove tvrdnje, a svakako iskoristite i ovu priliku i uživajte u vlastitom domu u jelu s potpisom našeg uglednog chefa.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Filet zubatca na kremi od celera s istarskom šparogom i butternut tikvom

Za kremu od celera:

  • 1 glavica celera srednje veličine
  • ½ litre mlijeka
  • 100 g maslaca
  • sol, papar, maslinovo ulje

Za kremu od butternut tikve:

  • ½ butternut tikve
  • oko 50 g maslaca (može i malo više po želji)
  • sol, papar
  • 1-2 žlice vrhnja za kuhanje
  • 16 komada divljih šparoga (4 po osobi)

Za ribu:

  • 1 kg zubatca, očišćenog i filetiranog
  • ekstradjevičansko maslinovo ulje za pečenje ribe

Priprema:

Za kremu od celera ogulite celer, narežite ga na tanke ploške i stavite kuhati u pola litre mlijeka. Kuhajte 10-15 minuta na laganoj vatri. Kad je celer kuhan, prebacite ga u blender, dodajte maslac i blendajte u finu kremastu masu koju ćete dodatno propasirati kroz cjedilo. Začini te solju, paprom i s malo maslinova ulja. Sad pripremite kremu od butternat tikve. Ogulite je, narežite na manje komadiće i kuhajte u vodi u koju ste dodali soli po želji. Prebacite u blender, dodajte maslac, vrhnje za kuhanje i blendajte u finu kremu koja vam služi kao podloga uz šparoge koje očistite i 1-2 minute kuhajte u slanoj vodi. Ribu očistite i filetirajte, ispecite na tavi na malo maslinova ulja, nekoliko minuta sa svake strane. Filet ribe uvijek prvo pecite na strani s kožom, koja nakon termičke obrade mora biti fino hrskava. Poslužite odmah.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije