Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Trebate se cijepiti, a imate strah od igle? Evo kako si pomoći

Cijepljenjem se može zaštiti sebe i okolinu od raznih, opasnih, bolesti, pa stručnjaci otkrivaju kako prebroditi ovaj strah i napraviti dobru stvar - individualno, ali i za društvo.
31. svibnja 2021. u 10:30 3 komentara 262 prikaza
cjepljenje
Foto: pexels.com

Mnogi ljudi imaju strah od igle, pa im tako i sama pomisao na vađenje krvi ili cijepljenje izaziva mučninu i vrtoglavicu, a nerijetko se događa da tijekom tog procesa postanu blijedi, pojačano se znoje i izgube svijest. 

Iako se žele cijepiti protiv COVID-a, mnogi odgađaju odlazak po svoju dozu upravo zbog nelagode koju liječnici ne zovu više samo strah već prava fobija - koja uglavnom pogađa mlade i djecu, čak i one koji do sada nisu imali kontakt s iglom kod liječnika.

Jeste li znali da je u Australiji zabranjeno imati više od 50 kg krumpira kod kuće? Pogledajte još neke bizarne zakone:

Cijepljenjem se može zaštiti sebe i okolinu od raznih, opasnih, bolesti, pa stručnjaci otkrivaju kako prebroditi ovaj strah i napraviti dobru stvar - individualno, ali i za društvo.

Ako imate zaista veliku fobiju od igle, najbolja opcija je kognitivna bihevioralna terapija koja će vas prvo naučiti kako se nositi sa strahom na psihičkoj razini, a potom i na fizičkoj. Prag boli postupno se povećava sve dok podražaji više ne dovode do paničnog ponašanja i nesvjestica. To je proces desenzibiliziranja, prenosi DW. U mnogim slučajevima je zadnji korak takve terapije pravo vađenje krvi i u većini slučajeva se pokazalo kako se napad panike drastično smanjio.

Zašto se cjepivo protiv COVID-a ubrizgava u nadlaktični mišić?

cjepljenje
1 / 3
Šibenik: Nastavljeno masovno cijepljenje u dvorani na Baldekinu
Zanimljivo Znanstvenici otkrili zašto nam se počne zijevati kada isto vidimo kod drugih, objašnjenje iznenadilo zelena opcija Supruga Tomislava Tomaševića odabrala jednostavan izgled za stožer, a dva detalja posebno zaokupila pažnju želi vezu 'Želim biti više od ljubavnice, ali muškarac s kojim se viđam više od 10 godina se ne želi obavezati'
Christian Eriksen
Josip Vincelj
Naš priznati kardiolog objasnio što se dogodilo s Dancem Eriksenom: Da je infarkt, osjetio bi bol...
PPD
ENERGETSKA UČINKOVITOST
Najbolji savjeti za uštedu energije: Ugasi i iskopčaj te sačuvaj planetu i novac
  • PrimoracRi:

    Nije strah od igle ,nego od lošeg i ne ispitanog cjepiva....

  • ovcicahdz:

    najbolje krenut sa lakšim supstancama pa će želja za iglom doći sama po sebi

  • Origano:

    Nitko se ne boji igle nego sadržaja koji se ubrizgava kroz nju.