Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vino & Fino

Sparivanje vina i hrane – savjeti za po doma

hrana
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL/Ilustracija
02.12.2013.
u 22:00

I iz udobnosti svog kauča, uz najjednostavnije obroke, možemo se poigravati kombiniranjem okusa.

Ništa ne ide s vinom bolje nego hrana. I obrnuto. No ne moramo otići u otmjeni restoran ili priređivati večeru za goste da bismo se zabavljali sparivanjem “pravog” vina uz “pravu” hranu. I iz udobnosti svog kauča, uz najjednostavnije obroke, možemo se poigravati kombiniranjem okusa.

Recimo, dok grickamo pred televizorom smokiće s okusom sira, zašto ih ne oplemeniti kojim gutljajem svakodnevnog crnog vina, npr. nekog čija je osnova cabernet franc. Malo teži cabernet sauvignon lijepo ide uz vegetarijanska jela. Kud ćete ljepše - idealna je pratnja za jednostavne, ne brzinu pripravljene obročiće kod kuće. Nizak tanin i lagane voćne arome dobro idu sa svime što sadrži rajčicu.

Predlažemo grilanu rajčicu i sir, ali dobro se slaže i s pizzom, bruschettama. Zinfandel, punijeg tijela i okusa u kojem se začini jače osjete, spariti se može s jelima jačeg okusa. Iskušajte ga stoga uz čili i slična jela koja uključuju sir, grah, kukuruz, kiselo vrhnje. Crni pinot izvrsno se slaže s gljivama i ovčjim sirom. Prijedlog je salata od gljiva, sira i svježeg špinata i prepečeni kruh. Pinot će divno kliziti niz grlo...

Vrijeme je za desert. Kako smo rekli da nema nakuhavanja, bit će to sladoled, a idealna pratnja neko vino u kojem se osjećaju med i kruška. Semillon je izvrsna sorta, a uskočiti mogu i australski chardonnay ili bordoški sauvignon.

>>Bliže se blagdani, vrijeme je za pjenušce

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije