Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TOMAC i BOLFAN

Bliže se blagdani, vrijeme je za pjenušce

Pjenušac Tomac
Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
1/6
28.11.2013.
u 10:35

U dvije zagrebačke vinoteke održane šampanjske premijere, obitelji Tomac i vinarije Vinski Vrh

Božićni i novogodišnji blagdani sve su bliže, i pravi je trenutak za predstavljanje vina primjerena tim svečanim događanjima. Pravi šampanjski mjehurići nezaobilazni su, i uz blagdanske objede i večere, a pogotovo u trenucima dočeka Nove godine.

Poznati vinari i proizvođači vrhunskih pjenušaca, obitelj Tomac iz Donje Reke pokraj Jaske zato je s vinotekom Miva galerija vina u Vukovarskoj upriličila prezentaciju čak dva svoja nova pjenušca te još nekoliko svečarskih vina.

Napravili su prvi pjenušac od vina iz amfore. Oni su rijetki vinari koji vina rade i u amforama, posebnim gruzijskim glinenim posudama ukopanim u zemlju. Grožđe se nakon muljanja odmah stavlja u njih, tu vrije i dozrijeva mjesecima bez ikakvih kemijskih dodataka, kvasaca i sl.  Zbog toga je izuzetno prirodno, čisto, osebujne arome i okusa, bogate boje.  Za taj novitet, nazvan Pjenušac Tomac Amfora, grožđe su brali 2010. i to chardonnay i svoje stare, lokalne sorte.

Provelo je šest mjeseci u amfori, onda je pretočeno na dozrijevanje u drvenu bačvu od 2000 litara. Dalji postupak bio je klasična, šampanjska metoda u boci. I tako su dobili raskošno, posebno vino po svemu, već od jantarno zlatne boje, snažnog perlanja, do bogatog mirisa i neponovljivog okusa, sa 12,5 % alkohola.
Tomislav, enolog, koji se specijalizirao za pjenušava vina, uz pomoć supruge Martine predstavio je još jedan novi pjenušac, nazvan Tomac Diplomat. Proveo je četiri godine u podrumu i sada izlazi na tržište. Iz berbe je 2009. i to iz vinograda od 2000 trsova na čuvenoj Šipkovici, sa 13 % alkohola. Grožđe je 80 posto chardonnay, te žuti plavec, odlična sirovina baš za šampanjce. I posve jest u šampanjskom stilu. U tom se vinogradu bere grožđe za tzv. Diplomatsko vino – ove su ga godine brali predsjednik Josipović i 40 stranih diplomata.

Kušani su i mirni Tomac Amfora (po pola chardonnay i stare plešivičke sorte), iz 2008., premijeru je imao i odlični crni pinot iz 2012.
A svoj je prvi pjenušac također ove srijede predstavio  Tomislav Bolfan, uspješan poslovni čovjek koji se punim srcem posvetio svojoj atraktivnoj vinariji na Vinskom Vrhu, kod Hraščine, nedaleko od Zeline. Nazvao ga je Centurion, ispričavši priču o rimskom vojskovođi i davnom pjenušavom vinu baš s tih brežuljaka.

Promoviran je u Wine Baru Basement u Tomićevoj, koji je bio pretijesan da primi sve uzvanike i zainteresirane Bolfanove goste.

-Sorta je 100 % chardonnay , znači blanc de blancs; bazno je vino dozrijevalo osam mjeseci i onda još 20 mjeseci na sekundarnoj fermentaciji, na finim talozima u boci. Sljedeće degoržiranje, znači prečepljavanje bit će u travnju, dakle provest će više od dvije godine u boci. I to se odnosi na većinu tog vina, sada su prve manje količine potočene iz promotivnih razloga, kaže Bolfan, uoči blagdana.

Po tipu je Centurion brut nature, što znači izrazito suh pjenušac, bez dodavanja završnog, ekspedicijskog likera. Odličan je zato kao aperitiv, može ga se piti u bilo koje doba dana za žeđ i za užitak, a uspješno će popratiti i primjerena jela, tjestenine, predjela, pa i jače zalogaje. Proizvedeno je oko 7300 boca.
Bolfan je poznat po inzistiranju na ekološkoj proizvodnji, što više u skladu s prirodom. I hrana u njegovom restoranu prati tu misiju.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije