Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Samoizolacija: Ovim savjetima pripremite sebe i ukućane na ostanak kod kuće

Ovim savjetima lakše ćete prebroditi ostanak kod kuće s ukućanima u izolaciji.
13. ožujka 2020. u 11:37 1 komentara 6394 prikaza
Foto: shutterstock

S obzirom na brzinu kojom se širi koronavirus, sve više škola, vrtića i tvrtki se zatvara odnosno šalje ljude u kućnu karantenu. Izolacija od, kako se preporuča, 14 dana nekim obiteljima može stvoriti stres i sukobe. Odjednom su svi ukućani na broju i nitko nema svoj mir, a osim toga nema kontakta ni sa kim drugim osim s obitelji. 

Msn.com otkriva na koje načine da pripremite sebe i svoje najbliže psihički na izolaciju.

Kako pravilno oprati ruke saznajte u videu:

Dogovor
Preporuča se da započetak sjednete i dogovorite neke osnovne stvari. Neka svatko kaže što misli da će mu najteže pasti tijekom boravka kod kuće, a zajedničkim snagama pomognite jedni drugima. 

Iskrenost
Važno je da roditelji dobro saslušaju djecu i imaju empatiju za njihove strahove, te im iskreno odgovore na sva pitanja. Razgovarajte o osjećajima i činjenicama.

Rutina
Jako je bitno da, bez obzira što se ostaje kod kuće, postoji neka rutina. Odredite kada ćete se buditi, jesti, te koje će se obaveze po kući i za školu/posao odraditi. Ne dozvolite da se djeca opuste i ne odrade svoje školske obaveze na vrijeme. Također postavite i kada će biti vrijeme za igru i uživanje kako djeca ne bi osjećala pritisak. Ono što se ne preporuča je provesti većinu vremena za ekranima.

Kretanje
Fizička aktivnost popravlja raspoloženje, već je svima poznato. Isfrustriranost i dosada može se pojaviti kada se djeca ne kreću, pa zato osmislite zabavne treninge koje možete zajedno s njima odraditi u svoja četiri zida. 

Držanje rasporeda
Osjećaj zadovoljstva kada obavite sve što ste naumili jako dobro utječe na zdravlje, pogotovo u ovoj situaciji kada ste zatvoreni kod kuće i imate osjećaj kako zapravo ništa ne radite. Zato se držite one točke postavljanja rutine. 

Prostor
Dajte jedni drugima prostora i slobodnog vremena samo za sebe. Jako je teško kada su svi kod kuće u isto vrijeme, nigdje se ne ide i fokusirani ste samo jedni na druge. Ako je moguće, napravite kao male oaze za svakoga kod kuće. 

Koronavirus COVID-19 Ponašajte se odgovorno i bez panike: 20 novosti koje morate znati o koronavirusu Masovna histerija Zbog koronavirusa sve više ljudi zahvatio 'sindrom hrčka': Evo što znači taj pojam Stručnjaci savjetuju Koronavirus na mobitelu može preživjeti i do 9 dana: Evo kako ga očistiti
EKSKLUZIVNE SNIMKE
VIDEO Braća Mamić žive opušteno u BiH: Evo čime se bave u slobodno vrijeme
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
  • HarrySpotter:

    Iz ovih savjeta mogu zaključiti da su današnje obitelji u odvratno lošem stanju.