Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Predstavljanje hrane i vina s Korčule i Pelješca na HFHV

Hrvatski festival hrane i vina predstavlja eno-gastro destinacije Korčulu i Pelješac. Degustacije autohtonih sorti vina Plavac mali, Grk, Rukatac i Pošiš s tradicionalnim jelima Korčule i Pelješca
15. listopada 2015. u 08:30 981 prikaza
Hrvatski festival hrane i vina
Foto: PR FOTO
Pogledajte galeriju 1/5

Hrvatski festival hrane i vina koji će se održati od 13. do 15. studenog u Areni Zagreb, posebnu će pažnju posvetiti domaćim eno-gastro destinacijama Korčuli i Pelješcu čije su šume, vinogradi i gospodarstva poharali ovogodišnji požari. 

Predstavljanjem proizvođača hrane i vina sa Korčule i Pelješca, koje je u pripremi u Galeriji Klovićevi dvori, skreće se pozornost na područja stradala od požara i njihove proizvođače koji su ključan čimbenik ovih eno-gastro hit destinacija. 

Vinarstvo je oduvijek bilo jedno od glavnih zanimanja Korčule i Pelješca i dio je svakodnevnice mnogih obitelji koje su pomogle očuvanju brojnih autohtonih sorti južne Dalmacije. Sorte vina, čiji su mnogi vinogradi stradali u požarima, ključ su opstanka ovih područja. Direkcija Hrvatskog festivala hrane i vina upravo zato posebnu pozornost posvećuje vinarima Pelješca i Korčule i sortama poput Plavca malog, korčulanskog Grka, Pošipa i Rukataca. 

U suradnji s Ministarstvom turizma i Hrvatskom turističkom zajednicom, Hrvatski festival hrane i vina za cilj ima pozicionirati Hrvatsku kao cjelogodišnju uzbudljivu eno-gastronomsku destinaciju. Upravo su autohtona jela, jedinstvene sorte i delicije poput malostonskih kamenica, peljeških vina ili korčulanskih slatkih cukarina, prikla i klasuna ono što domaće destinacije čini uzbudljivim tijekom čitave godine i u čemu će brojni posjetitelji imati priliku uživati na 3. Hrvatskom festivalu hrane i vina. 

Autohtone sorte vina Korčule i Pelješca

Pošip
Pošip je autohtona sorta otoka Korčule i svojevrsni raritet – zna mu se podrijetlo, mjesto pronalaska i ime pronalazača i jedno je od prvih hrvatskih vina zaštićeno zakonom. Uzgaja se u središnjem dijelu otoka oko mjesta Smokvica i Čara, a odnedavno se proširio i u dalmatinske vinograde izvan otoka. Vino je blistave, slamnato-zlatnožute boje, tromo se ljulja u čaši u kojoj ostavlja gusti trag visokih alkohola, punog je i osebujnog okusa. Radi umjerenih kiselina savršeno pristaje uz sva jela od ribe, školjaka i bijelog mesa.
Servira se ohlađeno na 12-14ºC.

Rukatac
Autohtona dalmatinska sorta Maraština, na otoku Korčuli poznata je kao Rukatac, a svoje idealno okružje pronašla je na ovom otoku pred više od tisuću godina. Radi svojih izvrsnih svojstava često se koristi za poboljšanje okusa drugih vina. U prošlosti su bila poznata desertna vina od Rukatca, ali danas se uglavnom proiz-vodi kao suho vino. Svjetložuta boja, punoća i sklad ovog vina najbolja su slika podneblja u kojem raste – Rukatac vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim.
Ovo elegantno južnjačko vino najbolje je poslužiti uz plodove mora i razna pečenja, ohlađeno na 12ºC.

Grk
Lumbarda je poznata po Grku, bijelom vinu od istoimene autohtone sorte grožđa što uspijeva u pješčanim vinogradima lumbarajskog polja. Nije poznato da li je ime dobilo radi profinjenog gorkastog okusa ili po Grcima koji su početkom 3. stoljeća prije Krista tu osnovali svoju naseobinu i zasadili prve čokote. Plod bogate vinogradarske tradicije, suvremene tehnologije i enologije je suho vino izrazite osobnosti prepoznatljive po svjetlozelenkasto žutoj boji sa zlatnim odbljesci-ma, naglašenoj sortnoj aromi i plemenitom bukeu. Karakterizira ga bogat, skladan i zaokružen okus, sa dugim, lagano gorkastim zavr-šetkom.
Grk prije svega voli sve ono najbolje što se lovi u moru, dobro se slaže i s najboljim jelima od bijelog mesa, a može se poslužiti i kao aperitiv. Servira se ohlađen na 12-13ºC.

Plavac mali
Plavac mali je autohtona sorta južne Dalmacije, a zacijelo naše najslavnije i u svijetu najpoznatije naše crno vino. Uzgaja se na južnim padinama otoka, ali i u Lumbardi, i to ne samo radi dobrog vina koje se od njega pravi, već i radi uzgoja Grka. Naime, Grk je poseban i po tome što, za razliku od većine sorti vinove loze, ima samo ženski cvijet, pa se radi oplodnje uz njega sadi Plavac mali. Suho vino od Plavca malog je tamnocrvene do granatne boje s ljubičastim odsjajima, raskošnog bukea protkanog sortnom aromom i toplog, punog i profinjenog, zaobljenog, ugodno trpkastog do mekog okusa.
Traži fina jela od tamnog mesa, pogotovo krupne divljači, slaže se s plavom ribom i plemenitim sirevima izražene arome. Servira se na 18˚C.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo