Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
idealna grickalica

Plava bobica riznica je vitamina, minerala, ali i važnih antioksidansa

borovnica
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/6
20.06.2014.
u 13:02


Borovnica je idealan sastojak voćnih salata, ljetnih kolača, ali i sladoleda

Volite li gumene bombone? Volite.

Čak i najveći zagovornici zdrave hrane jednom su kušali ovu neodoljivu slasticu, no nutricionisti će zabrinuto vrtjeti glavom i na sam spomen tog slatkiša jer jednostavno nema načina da budu zdravi. No, užitku kad pod zubima popušta otpor gumenom bombonu najsličnije je žvakanje bobice američke krupne borovnice. Bolja od najboljeg gumenog bombona, hrskava, mirisna, aromatična, a k tome zdrava i prepuna vitamina, borovnica je grickalica koja će vas ostaviti bez daha.

Djeca će je možda nevoljko kušati, no kad jednom otkriju ove prirodne bombone, provjereno će tražiti još malih plavih moćnih bobica koje su prava riznica energije i zdravlja.

Hrvojka i Miljenko Bahat, diplomirani pravnici iz Zagreba, posve su se slučajno, kažu, našli među uzgajivačima borovnica. Zaljubljenici u prirodu i zdrav način života, oko svoje su vikendice za svoju dušu posadili prve "pelcere". No, kako se pokazalo da imaju "zelene" ruke, vikendica je uskoro od mjesta za uživanje i odmor prerasla u pravo malo gospodarstvo. Tako su se još 2006. godine našli među malim uzgajivačima borovnica, ali i poduzetnicima.

Foto: Robert Demo

Hrvojka Bahat, uzgajivačica borovnica

– Osnivanju tvrtke prethodila je promjena načina života i želja da što više boravimo u prirodi. Primili smo se literature, obilazili gospodarstva, pitali, razgovarali, učili i, eto, tu se rodila neka veza i ljubav prema uzgoju američke borovnice – kažu Hrvojka i Miljenko Bahat, za čijim borovnicama uzgojenim u Dvorancima u Pisarovini vlada tolika potražnja da se valja predbilježiti za mjericu slasnih bobica.

– Zasitili smo se života sa spisima, kovčezima, svaki dan u drugom gradu, a uzeo je danak i u zdravlju. Dalmatinka sam, volim zemlju i borovnica me osvojila – objašnjava Hrvojka. Kao pravi pedantni pravnici strogo su se držali uputa pa su, rukovodeći se pedološkim kartama, pronašli pravu zemlju koja je po svojem sastavu podobna za uzgoj borovnica i posadili plantažu 30 kilometara udaljenu od Zagreba.

S borovnicama Hrvojka i Miljenko žive, s njima su i puno prije nego što u proljeće procvjetaju pa sve do početka dozrijevanja, između 60 i 80 dana, ovisno o sorti borovnice i klimatskim uvjetima.

– Kada dozru, bobice beremo u nekoliko navrata jer ne dozrijevaju istodobno, a berba traje između šest i osam tjedana. Naše borovnice beru se isključivo ručno i isto se tako pakiraju.

Variraju u okusu, obliku i izgledu krune, kako se zove rupica s gornje strane ploda – objašnjavaju.

Američka borovnica, dodaju, puna je vitamina, minerala i vlakana, ali ono što je čini jedinstvenom izrazito je visoka razina antioksidansa koji služe kao glavni neutralizatori slobodnih radikala u tijelu, a čašica svježih borovnica zadovoljava dnevnu potrebu za voćem.

Uz njihove borovnice žive bumbari koje, kaže Hrvojka, griju ako je prehladno, trče zečevi, srne, fazani, a mali se susjedi šuljaju da bi zobali borovnice s plantaže plave kao more.

TORTA OD SIRA S BOROVNICAMA

Foto: Robert Demo

PODLOGA: 190 g keksa, 
50 g šećera, 100 g maslaca

KREMA: 1 kg svježeg sira, 200 g šećera, 3 žlice brašna, 5 jaja, 80 ml slatkog vrhnja za šlag, korica limuna, ekstrakta vanilije

PRELJEV: 3-4 žlice šećera, 100 ml vode, 300 g borovnica

Kalup za torte namastite. Pomiješajte mljeveni keks, šećer i otopljeni maslac. Prekrijte cijelo dno kalupa te određenu visinu uz rubove. Prekrijte folijom i ohladite. U velikoj zdjeli mikserom pomiješajte sir, šećer i brašno pa dodajte jaja, a na kraju vrhnje za šlag, koricu limuna i ekstrakt vanilije. U kalup izlijte kremu na podlogu od mrvica pa u pećnici pecite 15 min na 180 stupnjeva i još toliko na 120 stupnjeva. Za to vrijeme skuhajte borovnice u vodi i šećeru dok ne dobijete gustu smjesu. Odvojite tortu od kalupa, ohladite, prelijte i ukrasite voćem.

SVINJSKI FILE U UMAKU OD BOROVNICA

Foto: Robert Demo

POTREBNO: 150 g borovnica, malo cimeta, 3 velike jabuke, 60 g maslaca, malo brašna, svinjski file, malo maslinova ulja, malo šećera

PRIPREMA: Borovnice sa šećerom kratko prokuhajte, pustite da se ohlade i ocijedite bobice, a tekućinu sačuvajte.

Svinjski file narežite na medaljone (odreske) i s jedne strane pobrašnite. Popecite ih na zagrijanu ulju prvo na pobrašnjenoj strani, a zatim do zlatnožute boje sa svih strana. U međuvremenu na 10 g zagrijanog maslaca lagano popecite jabuke narezane na kriške dok ne dobiju boju, a na kraju ih pospite cimetom.

U tavu iz koje ste izvadili meso dodajte sok od borovnica, džem i lagano prokuhajte pa umiješajte preostali maslac, a na kraju dodajte borovnice.

>>Stalno ste prehlađeni? Ove namirnice ojačat će imunitet

>>Neka se u vašem hladnjaku uvijek nađe ovih 7 moćnih namirnica

Komentara 1

FN
fnja.njimko
13:41 20.06.2014.

Kako ste postigli odgovarajući Ph tla ili je tu tlo prirodno kiselo? Ako možda čitate članak o sebi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije