Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
različiti recepti za različite probleme

Piling za tjeme uklanja sve nečistoće i ubrzava rast kose: Napravite ga sami kod kuće

Shuttershock
18.02.2023.
u 13:41

Bilo da je riječ o suhom šamponu, laku ili gelu za kosu ili jednostavno nakupljenom sebumu, vaše vlasište može biti prekriveno nečistoćama, a piling je jedan od boljih načina da ručno uklonite te nakupine.

Iako se nitko ne bi trebao kod kuće igrati kemičara i pokušavati napraviti anti age serum za lice s npr. retinolom, stručnjaci kažu da je dobro s vremena na vrijeme odmoriti od skupih kozmetičkih proizvoda i isprobati neki DIY recept; na primjer za piling za vlasište s kojim teško možete pogriješiti...

Ipak, kako ističe trihologinja i osnivačica tvrtke Colour Collective Kerry Yates, osobe s osjetljivim vlasištem ne bi uopće trebale koristiti ovakve pilinge, a Yates ih preporučuje svima drugima, posebno onima koji često koriste suhe šampone ili imaju problem sa peruti.

Spavate na pamučnim jastučnicama? Nakon ovoga vjerojatno više nećete

1/5

Koje su prednosti pilinga za vlasište?

Uklanja naslage: bilo da je riječ o suhom šamponu, laku ili gelu za kosu ili jednostavno nakupljenom sebumu, vaše vlasište može biti prekriveno nečistoćama, a piling je jedan od boljih načina da ručno uklonite te nakupine, kako bi se otkrio čist folikul koji je spreman za rast.

Ublažava iritaciju: ako vam je vlasište nadraženo, razlog mogu biti spomenute nakupljene nečistoće, a nježni piling može pomoći u ublažavanju svrbeža i nelagode. Ipak, nemojte ga koristiti ako vas tjeme stvarno boli.

Uklanja perut: Pilinzi za vlasište mogu uvelike pomoći i u smanjenju peruti, kaže triholog i osnivač Alodia hair care-a dr. Isfahan Chambers-Harris.

Najbolji sastojci za bazu pilinga za vlasište

  • Šećer: "Svaki šećer je odličan za korištenje jer je općenito nježan za vlasište", rekao je Chambers-Harris za Mind Body Green. Ako je moguće, potražite fino usitnjeni šećer, radije nego onaj u velikim, kristaliziranim kockama.
  • Sol: Ako na kosi imate mnogo naslaga od laka, suhog šampona, gela ili nekog drugog ljepljivog proizvoda, poželjet ćete napraviti jaki piling poput onog sa soli. Potražite sol sitnog zrna radije nego onu s ogromnim kristalima kako bi bila što nježnija (ali i učinkovitija). Lagano trljajte i pustite da sol radi piling kože umjesto pritiska vaše ruke.
  • Jabučni ocat: Jabučni ocat jedan je od najboljih sastojaka za kožu glave zahvaljujući svojim antimikrobnim svojstvima, a čak se pokazalo da pomaže ukrotiti prhut.
  • Jogurt: Jogurt sadrži mliječnu kiselinu, nježni kemijski piling koji će vašem tjemenu dati osjećaj svježine, a da pritom ne skida prirodna ulja s kože.
  • Aloe vera: Aloe vera je iznimno hidratantni dodatak svakoj maski ili pilingu za vlasište Osim toga, sigurna je i za osjetljivu kožu i lako se ispire.
  • Kokosovo ulje: Za sve sa suhim vlasištem, kokosovo ulje je najbolji sastojak. Za upotrebu u pilingu za vlasište, rastopite ga prije nego što umiješate granule—i nikada ga ne nanosite dok je još vruće.
  • Botanička ulja: Chambers-Harris preporučuje dodavanje botaničkih ulja poput ulja slatkog badema ili ulja avokada za hranjivi učinak. Za one s masnim vlasištem, ulje jojobe može pomoći u reguliranju proizvodnje masnoće dok istovremeno hidratizira kožu. 
  • Ulje ružmarina: Ulje ružmarina izvrstan je dodatak pilingu za vlasište zahvaljujući svojoj sposobnosti da potiče rast kose.

Primjer 1. DIY pilinga za vlasište; za tjeme s puno nečistoća

1 žličica fine soli
2 žlice ulja jojobe
1 do 2 kapi ulja čajevca

Primjer 2. DIY pilinga za vlasište; za suho tjeme

Ako vam je tjeme suho, ali se ne peruta, trebali biste se odlučiti za manje abrazivan tretman. Mliječna kiselina u jogurtu pružit će vam mali piling s neagresivnim granuliranim sastojcima.

4 žlice jogurta
1 žličica otopljenog kokosovog ulja
1 žličica aloe vere

Ostavite na glavi nekoliko minuta prije nego što ga isperete, dopuštajući hidratantnim sastojcima da prodru u vlasište.

Primjer 3. DIY pilinga za vlasište; za iziritirano tjeme

Ako vam je tjeme osjetljivo ili imate manju iritaciju, trebali biste prestati koristiti agresivne pilinge i umjesto njih napraviti ovakav piling od aloe vere koji je više kao maska, ali će zahvaljujući sadržaju salicilne kiseline u aloi, napraviti i nježno uklanjanje površinskih  mrtvih stanica kože tjemena.

4 žlice aloe vere
1 žlica ulja jojobe

Opet, ostavite tretman na glavi nekoliko minuta prije ispiranja.

Primjer 4. DIY pilinga za vlasište; za brži rast kose

Kao što je već spomenuto, ulje ružmarina je izvrsno za rast kose, pa zašto ga ne biste dodali u svoj piling? Slijedite ovaj jednostavan recept.

1 žlica šećera
4 žlice otopljenog kokosovog ulja
2 do 4 kapi ulja ružmarina

Žena si s kanom nacrtala pjegice, no nisu ispale kako je zamislila: "Izgledam kao Fiona!"

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije