Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEZ MURDOVANJA

Pileća prsa u tavi aglio e olio

pileća prsa
VL
01.03.2010.
u 05:37

Kod Lidije Bastianich nema previše mudrovanja. Njena je kuhinja jednostavna, a za dobar obrok ponekad dovoljan joj je tek komad mesa i – tava.

Kod Lidije Bastianich nema previše mudrovanja. Njena je kuhinja jednostavna, a za dobar obrok ponekad dovoljan joj je komad mesa i – tava. Za 6 osoba treba: 6 polovina pilećih prsa, bez kosti i kože (oko 1 kg), sol, ½ šalice brašna, ¼ šalice maslinovog ulja, 2 žlice maslaca, 8 na ploške narezanih režnjeva češnjaka, ¼ žličice peperončina, 3 žlice kapara u rasolu, ocijediti, 2 žlice crvenog vinskog octa, 1 šalica purećeg ili povrtnog temeljca, 1 žlica krušnih mrvica, 3 žlice sjeckanog peršina, tava za prženje ili pirjanje promjera 35 cm.

Nožem odstranite svu masnoću, kožu i ligamente s pilećih prsa. Ne skidajte mali duguljasti mišić s donje strane prsa, već ga stisnite uz glavni komad, da dobijete ovalni oblik. Posolite prsai uvaljajte ih u brašno. U tavi na umjerenoj vatri zagrijte 2 žlice ulja i sav maslac. Kad se maslac gotovo sasvim rastopi složite u tavu piletinu, komadi neka budu malo razmaknuti.

Meso okrenite čim počne dobivati boju. Pobacajte češnjak oko mesa u tavi, malo pojačajte vatru, protresite tavu i miješanjem razdvojite ploške češnjaka po vrućoj masnoći. Nakon oko minute, kada se češnjak počne pržiti, na vruće mjesto bacite peperončino. Pržite ga minutu, a zatim na više praznih mjesta u tavi pobacajte kapare. Nekoliko puta dobro protresite tavu da se začini rasporede, a vrući sokovi obliju piletinu. Pojačajte vatru i kad se sve počne jako pržiti, pored mesa ulijte ocat i opet protresite tavu.

Ocat pržite i reducirajte oko ½ minute, a zatim ulijte temeljac. Pirjajte na najjačoj vatri, da tekućina naglo zakipi. Dok kipi dodajte u tavu preostale 2 žlice ulja i još ¼ žličice soli. Umak kuhajte i reducirajte par minuta i svako toliko protresite tavu, a zatim ga pospite krušnim mrvicama (ne po mesu!). Kad mrvice vidljivo zgusnu umak; kuhajte dalje uz protresanje tave sve dok ne postognete željenu gustoću. Ugasite vatru i sve pospite peršinom te poslužite sa sezonskim povrćem.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije