Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Pečete, kuhate i pirjate samo na suncokretovom ulju i maslacu? Ovo je dobro znati

Sve češće se u kuhinji upotrebljavaju i druga ulja osim maslinova i suncokretova, na koje smo najviše "navikli".
18. ožujka 2018. u 13:10 2 komentara 7402 prikaza
Maslinovo ulje
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/3

Pripremate li povrće, pečete li kolač ili pirjate meso, nije svejedno koje ćete ulje koristiti.

Sve češće se u kuhinji upotrebljavaju i druga ulja osim maslinova i suncokretova, na koje smo najviše "navikli". Bitno je znati da različite vrsta ulja imaju različite nutritivne vrijednosti.

Hrana PRIPAZITE Ove namirnice nikako ne smijete podgrijavati!

Neka druga ulja poboljšat će kvalitetu jela. Evo što biste trebali znati o njima.

Bademovo ulje

Ovo ulje ima poveći niz kvalitetnih sastojaka i koristi se u proizvodima za ljepotu. Obiluje cinkom, magnezijem, željezom i kalcijem.

Sadrži i dosta vlakana, a koristi se za pečenja,pripremu umaka i obogaćivanje jela okusom. Ako pripremate namirnice na visokim temperatura, koristite rafinirano bademovo ulje.

Kokosovo ulje

Nutritivno bogato ulje izraženog okusa poznato je po svom blagonakolon djelovanju na zdravlje kože i kose te se koristi i za probavne smetnje. Dobar je izbor za pečenje ribe, prženje, pripremu peciva i juha. 

Suncokretovo ulje

Bogato je masnim kiselinama i vitaminom E te antioksidansima koji čuvaju zdravlje. Koristite ga za pečenje i pripremu salatnih tjestenina. Čest je odabir jer nema izražen miris. a i cijenovno je prihvatljivije.

Sezamovo ulje

Ovo je ulje jedna od najzdravijih alternativa biljnim uljima. Ima bogat okus i koristi se prvenstveno u pripremi azijske kuhinje. Obiluje esencijalnim vitaminima, masnim kiselinama i mineralima poput cinka, bakra, kalcija i magnezija. Idealno je za prženje i pripremu umaka i salata. 

Trebamo li izbjegavati kuhati i pržiti namirnice na maslinovom ulju pročitajte OVDJE

Obitelj jede za stolom jedite na miru Jedete i gutate brzo? Doznajte zašto je to loše... Jaje zdravlje na tanjuru Pečete jaja za doručak na suncokretovu ulju? Nakon ovog vjerojatno više nećete Maslinovo ulje više vrsta ulja Otkrivamo kako prepoznati vrhunsko maslinovo ulje
ITA, Coronaviruskrise, Italien
Znanstvena analiza
Rudan: Analiza stvarnih uzroka tragedije COVID-19 u Italiji i drugim zemljama EU
A1 Hrvatska
HOME OFFICE
Najbolji savjeti za što bolji rad od doma
  • Avatar Joco Udmanić
    Joco Udmanić:

    Kako je maslinovo ulje toliko zdravo,a dalmatinci umiru jednako kao i mi koji ga ne jedemo????

  • Vl jedi govna:

    Ma kad si ti čuo da je neki Dalmatinac umro? Od Dvornikovih još niko