Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Jedete i gutate brzo? Doznajte zašto je to loše...

Važno je hranu pojesti u miru kako bi je tijelo moglo maksimalno probaviti te iskoristiti hranjive sastojke
05. prosinca 2017. u 07:02 3 komentara 6748 prikaza
Obitelj jede za stolom
Foto: Thinkstock

Ono što jedemo itekako je važno, ne kaže se bez veze da je zdrav doručak najvažniji obrok u danu.

Cimet i začin i lijek Jeste li znali ovo o cimetu? Znanstvenici došli do fantastičnih saznanja

Osim toga što trebamo jesti zdrave namirnice, važno je i kako jedemo. Mnogi danas žive na fast foodu, jedu s nogu i gutaju hranu.

Mirno okruženje i zajedničko, obiteljsko objedovanje mnogima se svelo tek na nedjeljni ručak. Brzim žvakanjem i gutanjem slabo sažvakane hrane previše opterećujemo probavni sustav i gubimo ravnotežu u tijelu. Obroke biste trebali podijeliti kroz dan, a trebali bi i ostaviti dovoljno vremena da hranu temeljito prožvačete i dopustite organizmu da je probavi i iskoristi sve hranjive sastojke iz namirnice. Nedostatak vremena za sporo konzumiranje hrane jedan je od uzroka pretilosti, odnosno, neravnoteže u organizmu. 

Reduciranim unosom namirnica u tijelu se stvara kiselina, posebice ako jedemo uglavnom bjelančevine, rafinirane masti i šećere. Kako bismo vratili organizam u ravnotežu, trebali bismo konzumirati namirnice koje alkaliziraju. To je temelj alkane prehrane. 

Promjenom onoga što jedete i načina na koji jedete možete izbjeći bolest. Nije pritom stvar samo u namirnicama, nego i u sposobnosti tijela da ih preradi. Zagovornici alkalne prehrane tvrde da biste trebali slijediti jednostavni odnos alkalne i kisele hrane u omjeru 2:1, kako biste postigli uravnoteženu prehranu. Uz to, s godinama tijelo postaje kiselije, a to prouzročuje razne teškoće, od srčanih bolesti do gubitka pamćenja. Filozofija alkalne prehrane određuje konzumaciju samo onih namirnica koje dovode tijelo u ravnotežu, odnosno s neutralnim ili blago alkalnim pH-faktorom između 7,3 i 7,5.

Uz to, važno je hranu pojesti u miru kako bi je tijelo moglo maksimalno probaviti te iskoristiti hranjive sastojke.  Ako je pH niži, tijelo postaje kiselo, što za posljedicu ima nadutost, umor te opću bezvoljnost tijela. 

Australski supermodel Elle Macpherson nedavno je proslavila 53 rođendan, a smatra kako i dalje ima zavidnu liniju zahvaljujući upravo alkalnoj prehrani, ali i životu punom ljubavi, smijeha i ispijanja velikih količina vode. 

kutija za ručak unutarnji sat Jedete ranije ili kasnije? Doznajte u koliko biste sati trebali ručati Hladnjak dobro je znati Ovo su namirnice koje biste trebali čuvati u hladnjaku, ali obično to ne činite Mikrovalna pećnica, hrana PRIPAZITE 10 stvari koje baš nikad ne biste smjeli staviti u mikrovalnu!
U selu Mečenčani stvaraju se goleme rupe u tlu
RASCJEPI U TLU
Ne uzrokuju samo potresi rupe u tlu: Vrtače se pojavljuju širom svijeta, a razlog je zabrinjavajuć
Nikola Škorić
PROLJETNA SEZONA
U novoj epizodi Raiffeisen Future Boosta saznajte kako je Nikola Škorić osnutkom tvrtke Electrocoin započeo revoluciju u industriji plaćanja
  • Avatar -HLEBINAC-
    -HLEBINAC-:

    Opet se VL nešto "nadulo" u tekstu ?! Pa dokle će vam se "naduvavati" ? Imamo tako lijepe hrvatske riječi "NAPUHNUTOST, NADIMANJE, ali VL uporno piše po srpski "nadutost" ! Zašto ? Je li nemate lektore ili su vam lektori ... prikaži još!i Srbi pa i ne primjećuju, bolje reći ne doživljavaju razliku ? A možda je na sceni i potiha invazija na naš lijepi jezik ?

  • oltar domovine:

    A pise srbin nije ni cudno ...srecom nije stavio bre ma bre nadut kao Dacic

  • kvatrić:

    Od kad ih je kupio beogradski gedža, nounari u Večernjem srbuju gore nego braća im u Kuriru. Štakoraši se žele svidjeti srpskom gazdi pa ne žale truda.