Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zamijesite ih sami

Ovako se rade savršeni njoki – zasučite rukave i napravite zalihu za cijelu zimu!

30.11.2022.
u 04:00

Ima li tko da ne voli njoke?! Za promjenu smo se odlučili na ovu sezonsku varijantu s mesom bundeve, savršena boja, divan okus i odlična podloga za sljubljivanje s raznim umacima.

Ako je tijesto previše ljepljivo za rukovanje tijekom valjanja, dodajte još malo brašna, ali pazite da ne pretjerate. Nekuhani njoki mogu stajati u hladnjaku dva dana, ali prethodno ih pospite brašnom da se ne bi međusobno slijepili. Možete napraviti i veću količinu pa ih zamrznuti i odmrzavati prema potrebi.

Njoki od bundeve

Sastojci:

400 g mesa bundeve, sjeckanog na komadiće veličine 2,5 cm

120 ricotta sira, ocijeđenog

50 g sitno naribanog parmezana, plus dodatak za posluživanje

1 jaje, lagano tučeno

200 g brašna, plus dodatak za posipanje

Za umak:

60 g maslaca

1 žlica ulja

20 listova kadulje

crni papar, svježe mljeveni

svježe ribani parmezan

Priprema:

Kuhajte meso bundeve u cjedilu iznad posude s kipućom vodom oko 20 minuta ili dok ne postane vrlo mekano. Uz pomoć drobilice za krumpir gnječite ga u glatku kašu. Da biste što temeljitije uklonili višak vlage iz smjese, rasporedite je po limu iz pećnice koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Mikserom dobro promiješajte pire od bundeve, ricottu, ribani parmezan, jaja, ¼ žličice soli i malo crnog papra. Kad ste sve sastojke sjedinili, dodajte brašno i drvenom žlicom umijesite mekano tijesto, pazeći da ne pretjerate s miješanjem. Gotovo tijesto izvadite na pobrašnjenu površinu i izrežite na 4 dijela. Svaki dio razvaljajte u trake širine 1,5 cm pa zatim pobrašnjenim nožem režite na komade dužine 2 cm. U svaku njoku lagano utisnite pobrašnjeni stražnji dio vilice da biste dobili prepoznatljivi rebrasti izgled. Na štednjak stavite veliki lonac sa slanom vodom neka zakipi. Ubacite polovicu njoka i kuhajte 1-2 minute, dok ne izrone na površinu lonca. Izvadite šupljikavom žlicom i ubacite ostatak njoka. Zagrijte 15 g maslaca i ulje u velikoj tavi. Dodajte polovicu njoka i pržite 2 minute. Dodajte još 15 g maslaca i nakon što se otopi dodajte listove kadulje. Pržite 1-2 minute, dok njoki ne postanu zlatni, a kadulja hrskava. Ponovite s preostalim maslacem, njokima i listovima kadulje. Poslužite začinjeno crnim paprom i svježe ribanim parmezanom.


 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije