Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Otkriveno: Evo zašto su muškarci sebičniji od žena

Muškarci su sebičniji i pri tome se osjećaju odlično, a žene teže nesebičnosti i ljubaznosti.
11. listopada 2017. u 14:21 4 komentara 1521 prikaza
veza i svađa
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/6

Jesu li muškarci zaista toliko sebičniji i neljubazniji od žena? Jesu! A sada je i otkriveno zašto je to tako. 

Mozak žena i mozak muškaraca različito reagiraju na prosocijalno i sebično ponašanje, otkrili su znanstvenici sa Sveučilišta u Zürichu.

Par drugi svijet Ovo su stvari koje rade muškarci, a žene dovode do ludila

Žene se osjećaju puno bolje kada naprave neku ljubaznu gestu, njihov mozak otpušta jači signal za nagradu nego mozak muškarca. Njihov 'nagradni sistem' veću stimulaciju dobije od sebičnog ponašanja. Pri tome se ispušta dopamin zbog kojeg se osjećamo - dobro. Sumirano na zaključak, to znači da su muškarci sebičniji i pri tome se osjećaju odlično, a žene teže nesebičnosti i ljubaznosti.

U drugom eksperimentu znanstvenici su lijekovima omeli rad centra za nagrade u mozgu ispitanika. Pod utjecajem lijekova žene su se ponašale sebičnije, ali muškarci su postali nesebičniji, što je iznenadilo znanstvnike.

"Ovi su rezultati pokazali kako mozak muškarca i žene drugačije procesiuiraju velikodušnost na farmakološkoj razini. Buduće studije moraju uzeti u obzir razlike u spolovima mnogo ozbiljnije", rekao je voditelj istraživanja Alexander Soutschek i upozorio da, iako su ove razlike zabilježene na biološkoj razini, moraju imati i evolucijski korjen.

"Sustavi nagrada i učenja u našem mozgu blisko surađuju. Empirijska istraživanja pokazala su kako se djevojčice hvali zbog nesebičnog ponašanja. Što implicira kako je njihov sustav za nagrade u mozgu naučio za to očekivati pohvale, umjesto za sebično ponašanje. Razlike među spolovima koje smo primijetili u našim istraživanjima mogu se pripisati različitim očekivanjima koje društvo nameće muškarcima i ženama". 

Kampanja Sačuvajmo zdrave dojke važni samopregledi Započela kampanja 'Sačuvajmo zdrave dojke' Muškarac bez sterotipa Muškarci, jeste li znali da je ružičasta zapravo muška boja? I on radi greške Stilist: Uzbuđuju me reakcije ljudi na ono što Melania Trump odijeva
Branimir Johnny Štulić
bori se već 4 desetljeća
Javio se bijesan Branimir Johnny Štulić, traži više milijuna eura: 'Nanijeli ste mi neizmjernu štetu'
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
 • Jania:

  Uh, sad kad zapjene LGBTQD itd aktivisti... Morat će se Sveučilište u Zürichu ograditi od ovakvih nazadnih ultradesničarskih istraživanja. Pa nema više spolova, samo rod po izboru, svi smo isti.

 • Avatar Cinco
  Cinco:

  Haha. Bravo. Odličan komentar.

 • sokac sa drave:

  Iz mog iskustva zene nisu sebicne vecinom su mi rado dale.