Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za prste polizati

Otkrivamo najčuvanije tajne majstora grila

roštilj
Thinkstock
06.06.2017.
u 15:11

Iako se može činiti da je sasvim jednostavna, priprema mesa, ribe ili povrća na roštilju ipak zahtijeva neka znanja da bi hrana svaki put bila tako ukusna da ližemo prste

Sezona roštilja traje već neko vrijeme, a svaki slobodan i sunčan dan mnogi će provesti pripremajući roštilj za svoju obitelj i drage goste. 

Iako se može činiti da je sasvim jednostavna, priprema mesa, ribe ili povrća na roštilju ipak zahtijeva neka znanja da bi hrana svaki put bila tako ukusna da ližemo prste.

Ovo su najčuvanije tajne vrhunskih majstora grila:.

Priprema žara

Kako biste bili sigurni da ćete dobiti jaku, ali ujednačenu vatru, kakva mora biti za pečenje na roštilju, upotrebljavajte drveni ugljen, brikete ili drvo bukve, graba ili masline. 

Nemojte se koristiti papirom za potpaljivanje jer će vjetar odnijeti pepeo na namirnice koje pečete. Drvo nemojte stavljati ispod ugljena jer u tom slučaju neće do kraja izgorjeti pa će se poslije pojavljivati vatra. Ugljen postavite u sredinu roštilja u obliku piramide, na to položite sitne grančice, potpalite i nakon 20 do 30 minuta ugljen raširite po cijelom roštilju. Za dobru će potpalu poslužiti i drvene kutije od voća s tržnice. 

Savjet plus: Osušena vinova loza i možda koji dobro osušeni češer (upotrijebite samo one koji su otvoreni i suhi) dat će specifičan i ugodan miris. 

Priprema mesa

Ako na roštilj planirate staviti svinjetinu, imajte na umu da je prije toga potrebno marinirati je 2 do 4 sata. Crveno meso, poput govedine i janjetine, marinirajte 4 do 6 sati, a patku i do 8 sati.

Za omekšavanje namirnica, ali i neutraliziranje okusa, namočite je u kiselo mlijeko ili jogurt. Ako želite da namirnica bude sočna i hrskava, ostavite je malo u marinadi od piva. Marinade čine hranu sočnijom i sprečavaju isušivanje pri grilanju i pečenju na tavi. 

Najbolje je za svinjsko meso i teletinu koristiti Vegetu grill, korijander, bijeli papar, bijeli luk i tabasco, a za ribu ružmarin, lovor, bosiljak, bijeli luk i peršin. 

Kada pripremate povrće, začine i sol dodajte nakon pečenja. I ne zaboravite na nezaobilazni dodatak mesu s roštilja – Podravkin ajvar.

Još informacija o tome kako postati pravi majstor roštilja pročitajte na Podravkinoj grill akademiji.  

U slast!

 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije