Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Želite li savršeni pire-krumpir? Onda nemojte raditi – ovo!

Pire krumpir jedan je od najčešćih priloga jelima te bi bilo zaista šteta ne napraviti ga savršeno
17. listopada 2017. u 07:55 9 komentara 18982 prikaza
Pire krumpir
Foto: Thinkstock

Mnogi misle da je najbrže i najjednostavnije napraviti pire-krumpir kao prilog za brz i ukusan obrok. Iako smo već ranije pisali o ovome, nije zgorega podsjetiti se na ove korisne savjete. Pire-krumpir jedan je od najčešćih priloga jelima te bi bilo šteta ne napraviti ga – savršeno!

Kuhinjski alati pomoć u kući Genijalni kuhinjski alati s Ebaya za koje nismo ni znali da nam trebaju

Pogrešna vrsta krumpira

Najbitnija stvar jest odabrati pravu vrstu krumpira. Desire je srednje kasna sorta prepoznatljiva po krupnim izduženim gomoljima, crvenoj pokožici (zbog čega slovi kao sinonim za crveni krumpir) i svijetložutim mesom. Krasi ga čvrsta struktura i kremasti okus zbog čega je idealan za pripremu pirea ili kao dodatak umacima. 

Solite prekasno

Vodu u kojoj stavljate kuhati krumpir trebali biste posoliti odmah na početku. Krumpir će "upijati" sol i na kraju vjerojatno nećete morati dodavati sol. 

Krumpir stavljate u vruću vodu

Neke se namirnice trebaju kuhati u vrućoj vodi, no krumpir nije jedna od njih. Krumpir narežite i stavite u lonac te ga zalijte hladnom vodom da ga prekrije, posolite i pustite da voda proključa. Zatim smanjite vatru i kuhajte dok krumpir ne omekša. 

Ne ocijedite potpuno

Krumpir dobro ocijedite nakon kuhanja. Želite imati puni okus krumpira, a ne vode u ustima. Stoga je dobro malo ga još "prosušiti" na laganoj vatri u loncu nakon što ste ga ocijedili. 

Maslac i mlijeko iz hladnjaka

Ovo je način da "ubijete" pire krumpir. Dodajte svoje omiljene sastojke, primjerice maslac, mlijeko i sl. isključivo sobne temperature. 

Anthony Bourdain (1) Stara škola kuhanja protiv novotarija Majstor kuhinje upozorava: 'Ako ovo vidite na meniju, odmah napustite restoran' 02.11.2016., Zagreb - Luka Nizetic u restoranu Pizza  Pasta Forte. DKS_56146169 Photo: Marko Lukunic/PIXSELL male tajne Ovo su pogreške koje gotovo svi rade u pripremi pizze tjestenina To je grijeh! Kuhar otkrio zašto u vodu za tjesteninu nikad ne treba dodavati ulje
PRSATA CLAUDIA
Bujna Slavonka o kojoj pišu svjetski mediji: 'Žene se zgražaju kad me vide'
Croatia osiguranje
Podrška poljoprivrednicima
Kako domaće osiguranje podupire razvoj poljoprivrednika i domaće proizvodnje
  • Deleted user:

    Osnovna greška kod izrade pirea jeste korištenje miksera..najbolji pire je ručno rađen(tiješten) i uz sastojke sobne temperature...

  • Avatar botoksmanija
    botoksmanija:

    Dali isključivo sobne temperature ili iz hladnjaka.Sta je ovo pisano za retarde...