Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TKO JE POPUŠIO?

Njima baš i nije stalo – do razuma

27.02.2009.
u 17:26

U novoj romantičnoj komediji "Njemu baš i nije stalo", snimljenoj po motivima popularnog priručnika za samopomoć, uočljivo se vide cigarete, i to jedne određene (uistinu postojeće) marke. Na to je AMA (American medical assosiation), koja se bori da iskorijeni pušenje u filmovima, vrisnula do neba i najavila tužbu što se cigarete vide u filmu koji nema oznaku da je zabranjen za mladež. Nema veze što nije u pitanju nikakav marketniški štos, producenti nisu dobili nikakve novce od proizvođača cigareta Natural American Spirit Lights, njima smeta i samo spominjanje činjenice da postoji duhan.

Zbilja imbecilno, jer evo konteksta u kojem se te cigarete pojavljuju u filmu: bračni par koji glume Jennifer Connely i Bradley Cooper ima dosta problema, on ju je prevario i ona mu je to jedva oprostila, a onda ga ona ipak odluči ostaviti zato što nije prestao pušiti, iako joj je lagao da jest.

No, Melissu Walthers iz antipušačke kampanje kod tinejdžera ne zanima kontekst, ona je vidjela cigaretu (u jednom kadru filma se sa strane može vidjeti i šteka Marlbora) i pao joj je mrak na oči: "Za to ne može biti nikakvog opravdanja. Nema veze je li to u priči u pozitivnom ili negativnom kontekstu što se tiče utjecaja na djecu."

Po njihovim istraživanjima pušenje u filmovima potiče 200.000 tinejdžera da zapale prvu cigaretu. To što ta njihova istraživanja nemaju nikakve veze sa stvarnošću, njima nije bitno, bitna je histerična borba protiv same činjenice postojanja cigareta.

Ne znamo što bi Melissa Walthers rekla na nedavna događanja u Bollywoodu, gdje je netom uvedena zabrana prikazivanja pušenja na filmu odobrena u ime umjetničkih sloboda, jer su se filmaši borili za realizam u svojim filmovima, a ne prikazivanje nekakva utopijskog nepušačkog svijeta koji ne postoji. Jedan od najpoznatijih indijskih filmaša Shyam Benegal kratko je rekao: "Mi smo propušili jer su naši vršnjaci pušili. Nitko nije počeo pušiti zato što su ljudi na filmu pušili."

(Ni antipušačke kampanje u Indiji nisu prošle bez gluposti: dežurni dušebrižnici bunili su se što glumac John Abraham ima cigaretu u ustima na plakatu za film "No Smoking" – o teškom pušaču koji, nakon što ga žena napusti, pokušava ostaviti cigarete uz pomoć tajanstvenog gurua Baba Bengalija, te doživljava grozne nevolje svaki put kad zapali cigaretu.)

Da bi antiduhanske kampanje postigle svoj cilj i smanjile pušenje, naročito kod mladih, potrebno je puno manje histeričnih reakcija, a puno više predanog rada na postupnom i medijski nespektakularnom postizanju rezultata. Ali, kad bi se Melissa Walthers tako ponašala, kad bi joj ime dospjelo u novine?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije