Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
loš san

Nesanica: kako dovodi do problema na poslu i 6 savjeta kako ju pobijediti

25.02.2019.
u 10:18

Sve vrste nesanica mogu uzrokovati probleme na radnom mjestu. Smanjena sposobnost fokusa, koncentracije, zaboravljivost i loše raspoloženje vode do slabije produktivnosti i lošijih poslovnih rezultata.

Još jedan dan je iza vas, spremni ste leći, napuniti baterije i puni energije dočekati sljedeće radno jutro kada ćete bez problema iskočiti iz kreveta, biti najbolja verzija sebe i ukloniti sve prepreke koje vam se nađu na putu.

Ali, pojavljuje se problem. Mozak i dalje radi. Oči se ne sklapaju. Ako je ovo i vaš problem, sigurno niste jedini.

Što je nesanica?

Kako bismo najbolje pristupili našem problemu nedostatka sna uvelike pomaže shvaćanje same definicije nesanice.

Nesanicu možemo definirati na sljedeće načine:

Teškoćama uspavljivanja gdje ne možemo zaspati više od 30 minuta nakon što smo se smjestili u krevet.

 Noćnim buđenjima koji su dulji od 30 minuta.

Ranojutarnjim buđenjem gdje se budimo 2 sata ili više prije vremena kada smo planirali ustati.

Sa sigurnošću možemo reći da patimo od nesanice ako se ikoji od gore navedenih slučaja odnosi na nas i ponavlja se barem tri puta tjedno kroz duži vremenski period (npr. 6 mjeseci).

Potreba za snom je individualna stvar (nekome je potrebno manje sna, a nekome više) no većina istraživanja pokazuje da bi optimalna količina sna trebala biti između 7.5 i 9 sati dnevno. Većina ljudi spava barem sat vremena manje od minimuma – iako se ovo ne čini puno, zbog specifične strukture faza spavanja čak i san koji traje 30 minuta manje od optimalnog vremena ima ponekad negativne posljedice.

Problemi na poslu

Sve vrste nesanica mogu uzrokovati probleme na radnom mjestu. Smanjena sposobnost fokusa, koncentracije, zaboravljivost i loše raspoloženje vode do slabije produktivnosti i lošijih poslovnih rezultata.

S druge strane, obavljanje stresnog posla i financijska nestabilnost uzrokuju stres povezan s poslom, što opet posljedično može dovesti do nesanice.

Sudionici jednog istraživanja o povezanosti između nesanice i produktivnosti na poslu izjavili su da imaju poteškoća s koncentriranjem na sastancima, trebaju više vremena da bi završili zadatke i teže dolaze do novih ideja. Također, zabilježena je niža motivacija na radnom mjestu, slabija želja za napretkom i učenjem.

6 rješenja za nesanicu pročitajte na portalu Kreni zdravo

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije