Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRONAŠLI RAZLOG

Nakon obroka uvijek ste raspoloženi za nešto slatko? Znanost napokon otkrila koji je uzrok

Getty Images
14.10.2019.
u 13:44

Svaki put nakon ručka treba vam nešto slatko...

Ne brinite, niste jedini i niste proždrljivi. Srećom, znanost je uspjela pronaći razlog zašto svi nakon velikog obroka imamo veliku želju za slatkim. Stručnjaci s australskog sveučilišta Deakin došli su do zaključka kako jedan od uzroka ove pojave mogu biti dosada i zasićenje okusnih pupoljaka. 

Foto: Getty Images

– Glavni razlog je fenomen poznat kao senzorna specifična sitost. U osnovi to doživljavamo kada jedemo jednu hranu do punoće. Naša osjetila govore nam kako više ne želimo jesti tu specifičnu hranu. Drugim riječima, puni smo - rekao je za Huffington Post Russell Keast, profesor prehrambenih studija i voditelj centra za napredne osjetilne znanosti sveučilišta Deakin.

– Dio odgovora zapravo je osjetilna dosada. Hrana koja nas je uzbuđivala obećanjima okusa već je dosadna. Postajemo zasićeni, ali to kombiniramo s činjenicom da je naš sustav osjetljivosti na okus preopterećen okusom namirnica pomaže nam zaustaviti jedenje – dodao je.

U nastavku je objasnio kako kada pojedincu predstavimo desert, odnosno novo iskustvo okusa, to znači kreiranje novog profila okusa koji nam nije dosadio. Ukratko rečeno, našem organizmu obilan obrok jednostavno dosadi, a ideja o slatkom završetku nam izgleda najprivlačnije. 

– Signali sitosti poništeni su ugodnim iščekivanjem nove hrane. Kad bi se predstavila ista hrana, ne bi više bilo želje za konzumiranjem – nadodao je Keast. 

Pogledajte znaju li muškarci prepoznati ženske proizvode:

 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije