Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Idemo u školu

Najviše su markirali Međimurci, a Istrani imaju najviše jedinica

U Zagrebačkoj je županiji 254 odlikaša više nego što ih je bilo prošle godine – pohvalnicu za odličan uspjeh dobit će 4933 učenika.
21. srpnja 2018. u 08:10 11 komentara 804 prikaza
Ilustracija
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Od ukupno 156.156 učenika petih, šestih, sedmih i osmih razreda, koliko ih pohađa osnovne škole u Hrvatskoj, na popravni ispit u kolovozu čak će 328 osnovnoškolaca iz Vukovarsko-srijemske i njih 528 iz Istarske županije – najviše u cijeloj Hrvatskoj. Ponavljači u Vukovarsko-srijemskoj županiji većinom pohađaju pete i sedme razrede, dok je u toj županiji dvadesetero učenika osmih razreda koji će morati učiti i tijekom ljetnih praznika.

Školska ploča Eksperiment u reformi školstva Škole će odlučivati o trajanju praznika, a prvašići će na nastavu nositi tablete

Dok Istarska županija prednjači u ukupnom broju učenika koji razred nisu završili s pozitivnom ocjenom, među ponavljačima u toj županiji najviše je učenika petih razreda, čak 194 od 1866 što čini čak 10,40 posto njih koji će pred profesore morati još jednom.

V. razred prekretnica uspjeha

Peti je razred očigledno jasna prekretnica u kojoj prevladavaju samo krajnosti – učenici koji se prvi put suočavaju sa znatno više predmeta i većim obujmom gradiva nastavnu godinu završavaju ili s peticom ili s jedinicom. Svjedoči tome i primjer odlikaša u Istarskoj županiji.

Brza hrana Istraživanje Preporučenih pet obroka dnevno ima 32,8% sedmaša

S odličnim su pete razrede završila 743 učenika, nastavivši tako u gotovo jednakom omjeru prošlogodišnji trend najboljih.

Promatrano po uspjehu svih osnovnoškolaca na razini cijele Hrvatske, najviše je učenika koji su školsku godinu završili s vrlo dobrim uspjehom – takvih je 62.055. Slijede ih odlikaši, u Hrvatskoj ih je sveukupno 60.007, a 28.340 učenika osnovnih škola upisalo je dobar uspjeh.

Promatrano po ponašanju, najneposlušniji su osnovnoškolci Međimurske županije.

Oskar znanja OSKAROVCI ZNANJA Gradivo ne bi trebalo bubati, važnije je razumijevanje stvari

Njih 4588 u jednoj je školskoj godini skupilo čak 41.866 neopravdanih sati pa tako ispada da u toj županiji nije bilo učenika koji nije neopravdano izostao s nastave, i to minimalno jedan cijeli dan. Iako najviše markiraju, najbolji u toj županiji učenici su petih razreda u kojima je najviše odlikaša, dok međimurski osmaši unatoč statistici nedolazaka u školu razrede najviše završavaju s vrlo dobrim uspjehom.

Što se markiranja tiče, ništa bolja situacija nije ni među zagrebačkim osnovnoškolcima koji su tijekom ove školske godine sveukupno skupili 35.424 neopravdanih sati, a neopravdani izostanci s nastave nisu strani ni učenicima Osječko-baranjske županije koji su skupili 24.341 neopravdani sat.

Svečana ceremonija uručenja Oskara znanja 2018. oscari znanja 'Nije mi cilj tjerati vas iz Hrvatske. Naprotiv, bitno je da već sad počnete razmišljati o budućnosti'

Zagrebačka županija jedina je županija s niskom stopom neuspješnih osnovnoškolaca i vrlo malim brojem onih koji su školsku godinu zaključili s dovoljnim uspjehom.

Najmanje jedinica u Krapini

U cijeloj županiji s dvojkom je godinu završilo dvoje učenika petih i dvoje učenika šestih razreda.

Superodlikaša, onih koji iz svih predmeta imaju odličnu ocjenu, u Zagrebačkoj je županiji 254 više nego što ih je bilo prošle godine – pohvalnicu za odličan (5,0) uspjeh dobit će 4933 od ukupno 12.533 osnovnoškolca koliko ih je u toj županiji.

Ilustracija Učenici s poteškoćama Ispite državne mature polažu uz primjenu prilagođene tehnologije

Krapinsko-zagorska i Požeško-slavonska županije su s najmanjim brojem osnovnoškolaca koji su zbog nedovoljnog rada tijekom školske godine ostali bez ljetnih praznika.

U Krapinsko-zagorskoj županiji na popravne će ispite troje učenika petih, po četvero učenika šestih i sedmih razreda i petero učenika osmih razreda od ukupno 4769 osnovnoškolaca, dok će na popravne ispite u kolovozu 11 osnovnoškolaca Požeško-slavonske županije.

Nasuprot njima u toj je županiji 1561 učenik koji je nastavnu godinu završio s odličnom ocjenom. Superodlikaša je u osnovnim školama Grada Zagreba 15.213 što je 703 odlikaša više nego prošle godine.

Časopis radost Večernji list i Adris Radost s guštom čitaju u školi, ali i doma

Štoviše, čak 18,79 posto učenika petih razreda i 18,16 posto učenika osmih razreda u Zagrebu ove su godine razred završili s odličnim uspjehom. Statistika svjedoči i o kontinuitetu, naime, prošlogodišnji odlični učenici šestih razreda u Gradu Zagrebu svoj uspjeh i navike učenja nisu izgubili ni ove godine – s odličnim su u jednakom omjeru završili i sedme razrede.

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • asper:

    Smije li se napisati zašto međimurci prednjače u nedisciplini i izostancima ili bi to bilo "politički nekorektno"?

  • sudbina x:

    U Istri najviše jedinica imaju Hrvati jer imaju učitelje tipa Frljića...

  • ivan968:

    najvise jedinica u Istri,pa normalno kad tamo ima najvise Srba