Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZELENA STRANA ZAGREBA

Najpoželjnija turistička iskustva u našoj metropoli

Green BUZZG
Foto: J. Duval
1/4
25.08.2022.
u 07:30

Doživljaj destinacije kroz lokalne priče, interakciju s prirodom te održiv i opušten način putovanja glavni je cilj tzv. „slow travel“ trenda u industriji putovanja pa je upravo tom aspektu posvećena kampanja Green BUZZG

Zeleno lice i održivi segment turističke ponude Zagreba u fokusu su Turističke zajednice glavnog grada posljednjih nekoliko godina pa je upravo tom dijelu posvećena posebna kampanja Green BUZZG. Ova kreativna kampanja objedinjava informacije o bogatstvu zagrebačkih zelenih oaza koje pozivaju na aktivan stil života i simbolima održivosti koji prožimaju sve više elemenata naših života.

Usprkos urbanom i ubrzanom načinu života, Zagreb nudi svojevrsni detoks u brojnim parkovima, šumama, jezerima, rijeci Savi te, plućima našeg grada, Medvednici. Upravo spoj urbanog područja i prirode Zagreb čini idealnom lokacijom za lagano, ležerno i detaljno istraživanje, odnosno „slow tourism“, što dokazuju i lokalci koji su pravi stručnjaci za postizanje balansa između gradske vreve i opuštenosti.

Uz ljepotu zagrebačke prirode koja donosi smirenost, usporava tempo i omogućuje da se posvetite onome što radite i vidite, glavnom gradu u svako doba godine ne nedostaje brojnih događanja koja kontinuirano donose nove koncepte, kao ni tehnoloških inovacija koje maksimalno pojednostavljuju boravak u metropoli i uvode nas u održiviju budućnost. Sve informacije o zelenoj i održivoj zagrebačkoj ponudi dostupne su u sklopu Green BUZZG kampanje tijekom cijele godine na web stranici www.infozagreb.hr/green-buzzg.

Drugi najzeleniji grad u Europi

Hrvatska metropola nevjerojatno je isprepletena s prirodom i izdvaja se kao jedan od europskih gradova s najviše zelenih površina pa tako možete uživati u brojnim gradskim parkovima, u Zelenoj potkovi, u jezerima Bundek i Jarun, ali i drugim šumovitim oazama raštrkanima po cijelom gradu i idealnima za opuštanje i rekreaciju.

Ulice i trgovi Zagreba isprepleteni su s pravim zelenim oazama
Foto: M. Vrdoljak

Parkovi, jezera, rijeke i zelena kraljica – Medvednica, pluća su glavnog grada te pozivaju na aktivan stil života. Priroda smiruje i liječi pa će rekreativci uživati u aktivnostima na otvorenom, a nude im se brojne opcije, od trčanja savskim nasipom, preko uzbudljivih adrenalinskih parkova, planinarskih pohoda i golf terena, do vožnje biciklom po zagrebačkim parkovima ili pak klasičnim cestovnim putevima i izazovnim brdskim stazama u okolici Zagreba.

Za one željne odmora i opuštanja, diljem grada dostupna su zelena utočišta koja su dom brojnim biljnim i životinjskim vrstama te idealna za mirnije pohode u prirodu. Bioraznolikost metropole najbolje se može upoznati kroz organizirane ture poput promatranja ptica i poučnih staza, dok šetnja ili planinarenje u obilju flore i faune parka prirode Medvednica djeluju uistinu spokojno i katarzično. Zagreb se izdvaja i brojnim vodenim površinama, od rijeke Save koja ga dijeli na dva dijela, do simpatičnih potočića na padinama Medvednice i očaravajućih jezera koja stvaraju neke od najljepših gradskih slika.

Mnogi se posjetitelji iznenade koliku površinu Zagreba čini voda – čarobna ogledala grada
Foto: J. Duval

Zagrepčani su oduvijek voljeli prirodu i uklopili ju u strukturu grada pa su njegove ulice i trgovi isprepleteni s pravim zelenim oazama poput Maksimira, Ribnjaka, parka-šume Tuškanac, Zelene ili Lenucijeve potkove, Botaničkog vrta i vodenim površinama koje u harmoniji čine glavni grad idealnim mjestom za život i uživanje na otvorenom. Kao što su pokazali rezultati EEA studije, Zagrepčani i Zagrepčanke mogu se pohvaliti da je njihov grad sa 74% drugi glavni grad u Europi po postotku zelene infrastrukture. „Prema istraživanju Europske agencije za okoliš (EEA), Zagreb je zauzeo visoko drugo mjesto po ukupnoj zelenoj infrastrukturi, zelenim urbanim područjima i drveću u konkurenciji 37 glavnih gradova. Ispred Zagreba je Oslo, a slijede ga Ljubljana, Helsinki, Vilnius, Madrid itd.“, izjavila je direktorica TZGZ, Martina Bienenfeld.

Ponosno održivi

Osim što je ujedinjen s prirodom, Zagreb je i grad jakih modernih tendencija. S ciljem odgovornog ponašanja prema zajednici i postizanja prepoznatljivosti, hrvatski se turizam usmjerio na održivost i uvodi nas u zeleniju budućnost. Jedan od najvažnijih simbola održivosti u Zagrebu svakako je zeleni prijevoz pa su tako metode transporta poput tramvaja, vlakova i žičara na električni pogon ekološki čiste i prihvatljive, sve popularniji postaju moderni prijevozi poput električnih bicikala, Segwaya i električnih romobila, a diljem grada dostupne su brojne električne punionice.

Povećanje zagrebačkih tendencija prema održivosti vidljivo je i kroz arhitekturu koja se odlikuje visokom razinom energetske učinkovitosti u svakom apektu gradnje stambenih zgrada i poslovnih prostora, ali i sa sve više hotela i ustanova čiji se koncepti baziraju na očuvanju energije, smanjenju otpada i organskoj prehrani.

Da Zagreb ide ukorak s najnovijim tehnologijama vidljivo je i kroz inovacijske centre koji potiču poduzetnike da realiziraju svoje inovativne poslovne ideje, ali i kroz uvođenje digitalnih rješenja poput digitalnih klupa i modernih aplikacija te web platformi koje korisnicima pojednostavljuju svakodnevna iskustva poput razvrstavanja otpada, plaćanja parkinga, kupovine putem online tržnice ili virtualne šetnje gradom uz turističkog vodiča.

Projekt „Okolo“ dovodi izložbe na ulice i demonstrira najbolje od umjetnosti izvan granica institucija
Foto: J. Duval

Prošećite umjetničkom stranom Zagreba

Zagreb se i ove godine vratio na ljetnu scenu s mnoštvom zanimljivih događanja te potvrdio svoju reputaciju mjesta umjetnosti, glazbe i kulture kroz bogati program koji donosi ponešto za sve generacije. Grad je prepoznao vrijednost ulične umjetnosti, što potvrđuju sjajni primjeri street arta integrirani u arhitekturu, kao i brojni festivali koji je predstavljaju građanima i posjetiteljima. Upravo je jedan takav i umjetnički projekt „Okolo“ koji ove godine po peti put uljepšava (u)lice grada i poziva vas da kroz umjetnost nanovo otkrijete Zagreb. Donosi zanimljive prostorno-specifične instalacije i street art inovacije u javnom prostoru, a u umjetničkim iznenađenjima možete uživati sve do subote 30. kolovoza.

Sadržaj omogućila Turistička zajednica grada Zagreba.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije