Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UNUTRAŠNJI SAT

Na pomolu lijek za jet-lag i poremećaje spavanja?

avion croatia airlines
Arhiva Večernjeg
29.11.2009.
u 11:35

Tim istraživača sa Sveučilišta Manchester proučavala je posebne stanice za koje tvrde kako igraju važnu ulogu u regulaciji osobnog tjelesnog sata.

Nova istraživanja o tome kako funkcionira naš unutarnji sat mogla bi nam uskoro otkriti kako se riješiti problema koje izaziva jet-lag.

Tim istraživača sa Sveučilišta Manchester proučavala je posebne stanice za koje tvrde kako igraju važnu ulogu u regulaciji osobnog tjelesnog sata. Do sada se smatralo kako su te stanice neaktivne tijekom dana, no novi podaci govore u prilog suprotnome.

Zahvaljujući novim spoznajama, znanstvenici se nadaju kako bi ovo mogao biti odličan put za rješavanje problema poremećaja spavanja koje aktivira nefunkcioniranje tog unutrašnjeg sata.

Profesor Hugh Piggins, stručnjak koji je radio na istraživanju objasnio je kako bi im to moglo otvoriti nove mogućnosti u podešavanju našeg dnevnog sata. Naime, naglavce su okrenuli ideju da mozak regulira tjelesni sat stvaranjem više stanica tijekom dana i manje tijekom noći.

- Tradicionalno model nam je govorio kako sat i mozak komuniciraju s ostatkom mozga putem brojnih elektronskih impulsa koje stvaraju moždane stanice. Ti impulsi onda putuju uokolo mozga govoreći mu koje je doba dana, objasnio je profesor Piggins za BBC dodavši kako su 'otkrili da postoje najmanje dva tipa stanica u tom dijelu mozga i ponašaju se drugačije od bilo kojih stanica te sadržavaju ključni gen koji im omogućava da zadrže neuobičajeno visok nivo 'uzbuđenosti'.'

Stanice se toliko 'uzbude' da se naizgled čine mrtvima, no kasnije se smire, oporave i postaju normalno aktivne. Upravo ova aktivnost 'govori' ljudskom tijelu kada treba biti budno.

- Postoji veliki interes u farmaceutskoj industriji za razvijanjem kemijskog tretmana kako bi resetirali naš dnevni sat i na taj način se lakše nosili sa sindrom brze promjene vremenske zone ili pak s raznim poremećajima spavanja.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije