Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Život na rubu

I same snimke 'lede krv u žilama': Na ove piste ne biste željeli sletjeti!

zračna luka Lukla
Foto: screenshot/youtube
1/8
07.04.2015.
u 10:14

Ljubiteljima adrenalina i "života na rubu" pružiti će pravi užitak, dok bi za one sa strahom od letenja mogle biti prava noćna mora.

Ljubiteljima adrenalina i "života na rubu" pružit će pravi užitak, dok bi za one sa strahom od letenja mogle biti prava noćna mora.

Korisnici stranice Quora.com izabrali su najupečatljivije piste i zračne luke u svijetu koje uglavnom pripadaju kategoriji u kojoj se "ledi krv u žilama" od samog pogleda na snimke s tih pisti, piše BBC.

Zračna luka Tenzing-Hillary

Zračna luka Tenzing-Hillary u Nepalu građena je za prave avanturiste. Pista dugačka 460 metara ima nagib od 12 posto, što znači da na nju mogu sletjeti samo helikopteri i mali avioni. Sjeverno od piste nalaze se planine, a južno je strma padina duga 600 metara, što pilotima ne ostavlja mjesta za pogrešku.

– To je jedna od najopasniji zračnih luka na svijetu – napisala je Amy Robinson i objasnila da tamo uglavnom slijeću planinari i alpinisti koji se penju na Everest.

Zračna luka Bara

Kada je visoka plima, pista škotske zračne luke Bara od vode se ne može vidjeti.

– Pista je jedinstvena u svijetu, to je jedino mjesto gdje zrakoplovi slijeću na plažu – piše Amit Kushwaha. Zbog toga se letovi planiraju kada nema plime.

Međunarodna zračna luka Male

Za pilote je pravi izazov slijetanje u međunarodnu zračnu luku Male na Maldivima. Pista se nalazi samo dva metra iznad razine mora te zauzima cijeli otok pa samo mala pogreška može značiti da će zrakoplov završiti u Indijskom oceanu.

– To je jedna od malobrojnih pista u svijetu koje počinju i završavaju morem te zauzimaju cijeli otok – piše Peter Baskerville. Nakon što slete, putnici uglavnom moraju brodovima i čamcima doći do svoje konačne destinacije na drugom otoku.

Karipska zračna luka Juancho E Yrausquin

Karipska zračna luka Juancho E Yrausquin ima jednu od najkraćih pista na svijetu, dugu oko 96 metara, dok tipične piste imaju dužinu od 1800 do 2400 metara. To znači da samo maleni zrakoplovi, koji mogu brzo usporiti, mogu slijetati na ovom mjestu.

– Pista je smještena na grebenu koji se spušta u Karipsko more s tri strane, dok je visoko brdo s četvrte – piše Dhairya Manek.

>>Airbus A320 sa 137 putnika izletio s piste, svi preživjeli!

>>Tijekom snježne oluje avion izletio s piste u newyorškoj zračnoj luci

Komentara 2

Avatar nijeminišta
nijeminišta
13:03 07.04.2015.

bilo bi lijepo da nam novinar objasni kako on zamišlja da avion može poletjeti sa piste duge 96 m??? naravno da pista nije duga 96 m, nego oko 400m. strava od novinarstva...

NI
nikola1975
11:08 07.04.2015.

96 metara pista pa to nije ni heliodrom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije