Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istine i laži

5 najčešćih mitova o pamćenju: Memorija nije sinonim za inteligenciju!

pamćenje
Foto: Thinkstock
18.07.2014.
u 13:04

Mehanizmi pamćenja intrigiraju i stručnjake i laike. Saznajte što je od onog što znate o njima točno, a što nije...

Mehanizmi pamćenja intrigiraju i stručnjake i laike. Saznajte što je od onog što znate o njima točno, a što nije...

1 - Vještina vožnje bicikla ne može se zaboraviti.

Točno - Kad jednom naučite voziti bicikl, to je za cijeli život. Stručnjaci tvrde da se senzomotorne vještine ne mogu zaboraviti, jer je potrebno puno ponavljanja da bi se savladale.

2 - Tko jede ribu, ima dobro pamćenje.

Netočno - Riba, kao i meso, ubraja se u namirnice koje pospješuju memoriju, ali zahvaljujući proteinima koje sadrže. To, međutim, ne znači da onaj tko često konzumira ove namirnice automatski ima i dobro pamćenje.

3 - Igre za stimulaciju mozga aktiviraju mehanizme pamćenja.

Točno i netočno - Stručnjaci kažu da, iako ono što je naučeno ponavljanjem postaje automatizam, nijedna vježba ne može utjecati na povećanje kapaciteta memorije niti 'pomladiti' mozak.

4 - Najbolje se pamti ono što se nauči napamet.

Netočno - Znanstvenici tvrde da se najbolje pamti ono što se nauči s razumijevanjem. Pjesmice koje ste naučili napamet u školi još uvijek pamtite zahvaljujući melodičnosti stihova.

5 - Memorija je sinonim za inteligenciju.

Netočno - Stručnjaci odvajaju ova dva pojma. Inteligencija je skup mentalnih sposobnosti koje omogućavaju razumijevanje pojmova, dok je memorija biološka i psihička aktivnost koja mozgu pomaže da pohrani informacije.

>>Što se događa s organima tijekom godina? Doznajte i sačuvajte zdravlje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije