Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMOCIJE VINA

Leonardo Palčić u akciji 'Palčić gore'

Foto: ''
1/7
03.04.2014.
u 12:07

Uvod u trodnevni festival vina i hrane u zagrebačkoj Areni bilo je i nekoliko zanimljivih vinskih degustacija istarskih vinara

Leonardo Palčić istarski je vinar o kojem se malo zna, jer su mu vina ekskluzivna i teško dostupna. Primjerice, u Zagrebu se mogu naći u odličnom restoranu Pauza u Preradovićevoj ulici, u Istri zapravo u njegovoj vinariji. Vinogradi i podrum su mu u Dajli, pokraj Novigrada, glavne sorte i vina su mu malvazija i merlot. Njeguje vlastiti stil, teži što prirodnijim postupcima, a valja reći i da je itekako popularan u Italiji.

Sada se u Pauzi predstavio Zagrepčanima, s degustacijom vina i maštovitim pratećim zalogajima, uključujući se pritom – simbolički i vlastitim prezimenom – u akciju „Palčić gore“ , uz Klub roditelja nedonoščadi “Palčići”, za nabavku medicinske opreme koja nedostaje u rodilištima. Uz malvaziju i merlot kušani su i njegove lagano pjenušave mješavine s dodatkom uz teran i caberneta sauvignona i malvazije u teranu na bijelo.

Istodobno, u sve slavnijem vinskom okupljalištu Sherry's u Žajinoj, predstavljena su vina jednog od najpoznatijih istarskih i hrvatskih vinara Morena Degrassija. Podrum mu je u Bašaniji pokraj Savudrije, vinogradi na ponajboljim istarskim položajima. Nadahnuto i maštovito kao uvijek njegov sommelier i „desna ruka“ Siniša Škaberna slikovito je predstavio Malvaziju Bomarchese 2012., Terre Bianche Cuvee Blanc 2012., Terre Bianche Cuvee Rouge 2009., Muškat San Pellegrin 2012. i sada prvi put viđenu, ekskluzivnu i limitiranu samo za taj lokal Malvaziju Bomarchese Riserva Magnum 2011.

I vina poznate obitelji Benvenuti iz Kaldira blizu Motovuna predstavljena su ovog četvrtka Zagrepčanima, u Galeriji vina Miva u Vukovarskoj ulici. Za ovu su prigodu najavljena Anno Domini iz 2008., 2009. i 2010., pa retrospektiva Benvenutijevih slatkih vina Corona Grande 2013., Malvazija San Salvatore 2010., Muškat momjanski San Salvatore 2009., Teran desertno vino 2011. i dakako njihov klasični Teran iz 2011.

Sve ove degustacije bile su odličan uvod u 2. festival hrane i vina (kojem je direktorica Đurđa Protić) koji je počeo u četvrtak popodne i potrajat će u zagrebačkoj Areni sve do subote, s bogatim programom, nizom vinskih degustacija i kušanja drugih delicija, s nastupom brojnih poznatih chefova. Na samom početku predstavljene su srijemske delicije i kapljica.

>> Ne možemo zaštititi ni teran, Slovenci odbili Jakovinu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije