Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Koristite se ovim trikovima kod pripreme palačinki i uvijek će ispasti savršene!

Možda jesu jednostavan desert, ali ima tu puno trikova kojima se trebate koristiti da ispadnu savršene.
04. prosinca 2020. u 14:30 3 komentara 46474 prikaza
Foto: Shutterstock

Mnogi misle da su palačinke jednostavan desert i da tu nema puno mudrosti. Djelomično je to istina, ali opet, koliko god se jednostavno pripremale, treba se koristiti nekim trikovima i znati neke osnovne stvari kako bi ispale ukusne i sočne.

Za početak važno je da znate koji sve sastojci idu u smjesu. Jaja, brašno - najbolje bi bilo pomiješati glatko i oštro - mlijeko, mineralna voda, prstohvat soli, žlica ruma koji će, osim dodavanja arome i okusa spriječiti da se palačinke lijepe, malo limunove korice, aroma vanilije, nekoliko žlica šećera i žlica ulja. Na 250 - 300 g brašna koristi se 2 jaja, a omjer mlijeka je odokativan. Ipak, nemojte pretjerivati s njim jer bi palačinke mogle biti žilave.

Jako je bitno kojim redoslijedom ih dodajete. Prvo trebate pjenasto umutiti jaja, a onda dodajte mlijeko, i nakon miješanja sve suhe sastojke. Smjesu trebate dugo miješati kako biste izbjegli stvaranje grudica. Na kraju još dodajte mineralnu vodu i sve začine. 

Dodaci prehrani mogu biti korisni, ali i štetni - koje kombinacije izbjegavati, a koje su poželjne?

Vječno pitanje je čime se ta smjesa treba umutiti - mikserom ili pjenjačom?
Bake i mame će vam uvijek odgovoriti pjenjačom. Potrebno je dugo i snažno miješanje koje može biti naporno, ali svejedno, nemojte se odlučiti za mikser jer nikada nećete tako dobro pokupiti ostatke brašna i drugih sastojaka sa stijenki zdjele.

Kada ste ih jednom počeli peći imajte na umu da ih ne smijete okretati prerano i da se okreću samo jednom! Kada rubovi poprime zlatno-smeđu boju i pojave se mali mjehurići, tada je vrijeme za okretanje - u suprotnom će palačinka popucati.

Uvijek ih pecite na jakoj vatri, u tavi koja je namijenjena za palačinke i s malom količinom ulja.

Ovo je tajni sastojak za palačinke zbog kojeg će ispasti savršene:

1 / 6
Kako napraviti savršene palačinke? Ako vam je ikada palo na pamet guglati ovo pitanje, vidjeli ste da niste jedini.
Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja EY PODUZETNIK GODINE Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad HUB FINANCIJSKO OPISMENJAVANJE Kako izaći iz prezaduženosti? Saznajte ključne savjete HUB OSOBNE FINANCIJE Financijska pismenost – ključna vještina svih generacija
ogulin
plaća je od 4800 do 7000 kuna
Gradi se najveća tvornica drvenih podova na svijetu: Na raspolaganju nam je 300 radnika, trebamo ih još
INA
INA
Razvijaju solarne elektrane, a planiraju i proizvodnju vodika kao pogonskog goriva