Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Istina ili mit: Smeđi šećer je bolji izbor od bijelog?

Obje vrste šećera sadrže gotovo jednake nutritivne vrijednosti. Zbog toga što je manje obrađen, smeđi šećer sadrži neku količinu minerala poput kalcija i kalija, dok je bijeli šećer čista saharoza bez vitamina ili minerala.
22. svibnja 2019. u 07:07 1 komentara 2048 prikaza
Šećer
Foto: Getty Images
Pogledajte galeriju 1/2

Skloni smo vjerovati da su smeđe namirnice zdravije od bijelih, primjerice kada je riječ o šećeru ili riži. Zašto je to tako?

Vlažne maramice znate li? Stalno koristite vlažne maramice i ne možete bez njih? Razmislite još jednom...

Smeđi šećer je nešto manje obrađen u odnosu na bijeli šećer. Za proizvodnju običnog šećera, sok od šećerne trske se najprije prokuha i zatim filtrira kako bi se oblikovali kristali. Kristali se kasnije premještaju u centrifugu koja sadrži melasu. Bijeli šećer je podvrgnut daljnjoj preradi kako bi granule bile finije i uklonile melasu.

Bijeli šećer rafinirani je šećer od šećerne trske i šećerne repe. Kako bismo najjednostavnije pojasnili razliku između ovih dvaju šećera, reći ćemo da je smeđi šećer bijeli šećer koji nije prošao cijeli proces rafinacije pa zato zadržava određenu boju. Količina melase koja se dodaje određuje hoće li se raditi o svijetlosmeđem ili tamnosmeđem šećeru, piše TOI. 

Šećer | Autor : Getty Images Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Obje vrste šećera sadrže gotovo jednake nutritivne vrijednosti. Zbog toga što je manje obrađen, smeđi šećer sadrži neku količinu minerala poput kalcija i kalija, dok je bijeli šećer čista saharoza bez vitamina ili minerala. Glavna razlika je, osim boje, u ukusu. Smeđi šećer ima intenzivniji okus. Danas će mnogi s manjom grižnjom savjesti u svoj čaj ili kavu staviti veću žlicu smeđeg šećera jer smatraju kako će to biti "manje zlo". No, u krivu su. Obje vrste šećera su i dalje  šećer i imaju jednak učinak na zdravlje.

osip PILEĆA KOŽA Zašto dobivamo crveni osip na rukama? Evo i kako ga se riješiti!

Za zdraviji izbor, birajte nerafinirani smeđi šećer. Smeđi šećer koristi se za pečenje kolača, ali ponekad i u slanim receptima. Smeđi šećer možete zamijeniti bijelim u samo ponekim receptima jer, budući da smeđi šećer sadrži melasu, utječe na teksturu pečenih kolača, pa vodite računa o tome da morate prilagoditi i ostatak sastojaka u receptu.

Smeđi šećer nije zdraviji od bijelog šećera. Ne dopustite da vas boja zavara. Smeđi šećer sadrži 17 kilokalorija po žličici, a bijeli šećer 16 kilokalorija.

Birate li radije smeđi ili bijeli šećer?

  • Smeđi šećer 46,34%
  • Bijeli šećer 23,17%
  • Uopće ne konzumiram šećer 30,49%
Rijeka: Ivan Đikić sudjelovao na znanstvenom skupu o virusu COVID-19
PODRŽAO VLADU I STOŽER
Pet preporuka znanstvenika Ivana Đikića za primjenu novih mjera
Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja
EY PODUZETNIK GODINE
Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad
  • Duslikr:

    Biram sve što ce vladi ustediti novac. Nek povećaju doprinose i poreze, pa necemo morati birati izmedu 2 secera. Inace 3x skuplje za 10 % vise vitamina i minerala i nije neka pogodba.