Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donosimo recept

Ispecite tradicionalne medenjake ili paprenjake i od njih napravite ukrase za bor!

YouTube/EHov
23.12.2020.
u 09:28

Po svom su sastavu ova dva keksa potpuno slična, a jedni i drugi zbog začina imaju prilično intenzivan ali ugodan miris koji mnoge podsjeća na zimsko razdoblje i božićne blagdane.

Teško je uopće zamisliti Božić i blagdane bez mirisa paprenjaka i medenjaka. Kako su po sastavu skroz slični, oba keksa imaju intenzivan miris koji se većini odavno u sjećanje urezao kao 'blagdanski'. Prve su se vrste medenjaka pekle još u 12. stoljeću u samostanskim kuhinjama, a dolaskom začina u 15. stoljeću smjesa za medenjake obogaćena je cimetom, klinčićem, anisom i mnogim drugima. Inače, oba su keksa najbolja su kad odstoje - i to čak do par tjedana.

Danas su u svijetu najpoznatiji medenjaci iz Nürnberga, dok su paprenjaci tradicionalni hrvatski kolačići - s medom, brašnom, orasima i začinima (među kojima je i papar) kao glavnim sastojcima. Takvi su neizostavan blagdanski klasik još od kraja 15. stoljeća, pa ne čudi što ih tako puno ljudi peče tijekom praznika - pogotovo jer pečenje cijelu kuću ispuni ovim blagdanskim mirisom.

Foto: YouTube/EHov

Ako imate djecu, dopustite im da ove godine pomažu u pečenju kolača. Kolače napravite u kalupima oblika malih čovječuljaka, a onda ih nekoliko odvojite i od njih izradite ove prepoznatljive ukrase za bor.

U YouTube videu pogledajte kako napraviti božićne ukrase od medenjaka ili od paprenjaka.

Sastojci:

- 1 komad teškog smeđeg filca za svaki 
- papir
- oštre škare
- 1/2 metra ukrasne vrpce
- pištolj za ljepilo
- pola metra bijele vune (što šire)
- 3 mala gumba
- marker za crtanje i crvenu kredu

Foto: YouTube/EHov


 

Prvi korak:
Nacrtajte oblik keksa na papir i izrežite uzorak. Napravljeni uzorak prislonite na filc i izrežite dva komada, istog oblika kao i papir.

Ove godine puno vremena provodiš doma? Donosimo ideje kako se povezati s najdražima

1/2

Drugi korak:
Izrežite komad vrpce od desetak centimetara i preklopite ga na pola. Sa pištoljem za ljepilo vrpcu prilijepite čovječuljku od filca na vrh glave. Na stranu na kojoj nije vrpca nalijepite drugog čovječuljka, preko prvog, pazeći da su rubovi ravni.

Foto: YouTube/EHov

Treći korak:
Na ruke i noge čovječuljku zalijepite po komadić bijele vune. a po sredini tijela pričvrstite tri gumba. Od vrpce koju ste mu zalijepili na glavu naprijed svežite malu leptir mašnu i pričvrstite sa vrućim ljepilom.

Foto: YouTube/EHov

Četvrti korak:
S markerom mu nacrtajte lice, a s crvenom kredom i rumene obraze, piše portal eHow.

Pula: Djed Božićnjak provozao se kroz grad na motoru...

Pula: Djed Božićnjak provozao se kroz grad na motoru

Pula: Djed Božićnjak provozao se kroz grad na motoru VIDEO: Saša Miljević / PIXSELL Photo & Video Agency

Objavljuje Večernji list u Subota, 19. prosinca 2020.

Komentara 1

MO
montello
18:13 23.12.2020.

hoću

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije