Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
roba

Igor Galaš: Žena koja me inspirira je posebna i prkosi problemima

roba (5)
Foto: Arhiva VL
1/5
20.03.2010.
u 10:37

Mladi kreator najnagrađivaniji je hrvatski dizajner u svijetu, a ovih se dana ponovno predstavlja na hrvatskom tjednu mode, Dove Fashion.hr-u.

Pobjednik ste brojnih natjecanja u inozemstvu. Možete li istaknuti neke nagrade i omiljena priznanja?

Najdraže nagrade koje sam osvojio su pobjeda na Modnoj Gušterici 2006. godine, zatim Peking – Hempel award, nagrada za najbolju modnu ilustraciju svijeta, brončana nagrada za kolekciju, te nagrada za sudjelovanje države i mene kao studenta, zatim glavna nagrada na mediteranskom modnom festivalu i eto sada sam neizmjerno sretan zbog glavne nagrade na novozelandskom ID Dunedin natjecanju, a posebno zbog izravnog ulaska na svjetsko natjecanje u Italiji, MittelModa.

Prošli tjedan predstavili ste kolekciju na novozelandskom natjecanju iD DUNEDIN – emerging designer award i osvojili prvo mjesto. Kakav su dizajn predstavili ostali sudionici, što vam se najviše svidjelo?

Reakcije na moju kolekciju bile su predivne od početka, svi su me hvalili. Prošao sam do sada najteži i najzahtjevniji žiri od svih ostalih natjecanja na kojima sam bio. Ostale kolekcije bile su iznimno dobre. Konkurenti su bili vrlo jaki, studenti s najboljih svjetskih fakulteta, kao što je Saint Martins College of Art & Design i Royal College of Art iz Londona, te ArtEZ Institute of the Arts iz Arnhema. Najdraža kolekcija bila mi je ona domaće mlade dizajnerice, Roxanne Zamani, sa Otago Polytechnic fakulteta iz Dunedina. Roxanna me osim kolekcijom osvojila i time što je prekrasna osoba.

Koji su vam omiljeni domaći i strani dizajneri?

Od domaćih dizajnera mogao bih istaknuti puno dragih prijatelja, ali uvijek volim posebno spomenuti Branku Donassy, jer zaista cijenim njezin rad. Od stranih to su Yamamoto, Issey Myake, McQueen, Rick Owens – sve su to ljudi koji se vole igrati dok kreiraju, a u isto vrijeme znaju što rade i izvrsno obavljaju svoj posao.

Osmislili ste kolekciju za Quelle, a sinoć ste predstavili i mušku kolekciju za Dove men. Snalazite li se bolje u muškom ili ženskom dizajnu?

Radio sam za Quelle i to mi je bilo izvrsno iskustvo. Za Dove mi je ovo već druga kolekcija, nakon one prikazane na prošlogodišnjem DOVE Fashion.hr-u kada sam kreirao kolekciju za svjetski poznatu DOVE pro age kampanju. Jako sam zadovoljan kada radim takvo što. Teško mi je odgovoriti na pitanje snalazim li se bolje u muškom ili ženskom dizajnu, volim raditi i muške i ženske kolekcije, iako više radim ženske.

Možete li nam reći nešto više o večerašnjoj kolekciji koju ćete predstaviti na Fashion.hr-u? Koliko ste modela smislili, koje boje i materijali prevladavaju, što vas je inspiriralo?

Kolekcija se sastoji od dvadesetak ženskih i desetak muških modela, a žena u mojoj inspiraciji je čvrsta, samosvjesna, posebna i prkosi svim problemima jer ima svoj cilj i zna što želi u životu. Ne podliježe trendovima, nosi nove oblike, dekonstrukcijske modele i stapa ih s mekanom skulpturalnom vunom koja joj daje moć.

Od materijala kao i uvijek najveći akcent stavljam na vunu koja je i ovog puta u potpunosti ispletena mojim rukama: haljine, kaputi, suknje, tunike, ali je ovaj put sve upotpunjeno printanim samtom na kojem su printovi crnog drveća, koje je i glavni akcent cijele kolekcije. Boje su od crne, bež, kamel, sivoplave do boje slonove kosti. Za ovu kolekciju inspiriralo me moje daljnje razmišljanje o prirodi koje se nastavlja na koncepciju kolekcije s kojom sam otputovao na Novi Zeland. Glavni motiv inspiracije je drvo koje stoji u prirodi i prkosi ali se i prilagođava svim uvjetima i događajima koji ga okružuju, baš kao i mi ljudi.

Kakvi su vam planovi za sljedeće mjesece i iduću sezonu?

Prvo ću se malo odmoriti nakon Dove Fashion.hr-a, a nakon toga počinju velike pripreme za natjecanje MittelModa u Italiji. Nagrada za direktan ulazak u finale je u mojim rukama, ali ja nikada ništa ne ostavljam slučaju te ću dati sve od sebe da se tamo predstavim što je najbolje moguće.

Dobio sam ponudu za studiranje na elitnome pariškom fakultetu Esmod, ali prvo me čeka diploma na TTF-u, naravno, a za dalje ćemo vidjeti!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije