Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jednostavna verzija

Čvarke možete pripremiti kod kuće za manje od dva sata: Donosimo super recepturu

čvarak
Petar Glebov/PIXSELL
03.12.2021.
u 16:30

Osim čvaraka, od ovog jednog recepta dobit ćete i mast koju možete koristiti za prženje i pečenje.

Tradicionalna priprema čvaraka uključuje topljenje, prešanje, miješanje i nije moguća za izvesti u kuhinji s jednim loncem i kuhačom, ali ako ste se poželjeli ove grickalice možete napraviti bržu i jednostavniju verziju koja je gotova za manje od dva sata.

Uzmite bijeli, masni dio slanine, izrežite ga na kockice 2x2 centimetra i dobro operite pod vodom. Stavite u jedan lonac, na srednju vatru i povremeno miješajte. 

Predlažemo da ovaj vikend isprobate odlične pržene krumpiriće koji se lako spravljaju kod kuće!

Slanina će se lagano topiti i puštati masnoću, a vi ju možete skupljati žlicom i odvajati u jednu staklenku sa strane ili pričekajte da se skroz istopi pa procijedite čvarke kroz sito. Dobivenu masnoću ostavite da se skroz ohladi i stvrdne, a potom ju stavite u hladnjak. Možete je koristiti nekoliko mjeseci za pečenje i prženje.

Komadiće slanine vratite u lonac i popržite na jakoj vatri pola minute uz stalno miješanje. Dodajte jednu veliku žlicu mlijeka i dalje miješajte. Ugasite vatru i maknite lonac, pa dodajte sol i promiješajte. Ostavite da se ohlade i možete ih jesti, prenosi yumerecipe.com.

Slasni čvarci: Nekad su bili obrok siromaha, danas su delicija

čvarak čvarak
1/9
Ključne riječi

Komentara 11

FA
fantom1
18:03 03.12.2021.

Recept vam ne štima,jer ako se čvarci ohlade,pa ih ponovno pržite, neće se dati dovoljno stisnuti. Čvarci su do kraja potopljeni u masti,a nju možete odlijevati u emajlirani posudu,a na kraju kad ih sve vruće potrpate u prešu,moći će se stisnuti kao čips. Stvar ukusa je da neko voli luk, mlijeko zbog boje,ali,o ukusima se ne raspravlja!

ST
Stari
17:36 03.12.2021.

Isprobano . Sve je u redu ali sa domaćim (iz Hrvatske po mogućnosti )svježim špekom a ne onim uvoznim iz velikih pr. lanaca i onda čvarci smrde umjesto da miriše.

BR
Bronca
09:48 06.12.2021.

Prvi puta "čujem" da se izrezana slanina pere pod mlazom vode! Zašto bi se to radilo? Kada bi to netko ovdje u Slavoniji napravio proglasili bi ga ludim. Dakle, recept je zbog te i drugih sugestija smiješan i daleko je od normalnog postupka za topljenje masti i dobivanja čvaraka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije