Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Čvarke možete pripremiti kod kuće za manje od dva sata: Donosimo super recepturu

Osim čvaraka, od ovog jednog recepta dobit ćete i mast koju možete koristiti za prženje i pečenje.
03. prosinca 2021. u 16:30 11 komentara 57638 prikaza
čvarak
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Tradicionalna priprema čvaraka uključuje topljenje, prešanje, miješanje i nije moguća za izvesti u kuhinji s jednim loncem i kuhačom, ali ako ste se poželjeli ove grickalice možete napraviti bržu i jednostavniju verziju koja je gotova za manje od dva sata.

Uzmite bijeli, masni dio slanine, izrežite ga na kockice 2x2 centimetra i dobro operite pod vodom. Stavite u jedan lonac, na srednju vatru i povremeno miješajte. 

Predlažemo da ovaj vikend isprobate odlične pržene krumpiriće koji se lako spravljaju kod kuće!

Slanina će se lagano topiti i puštati masnoću, a vi ju možete skupljati žlicom i odvajati u jednu staklenku sa strane ili pričekajte da se skroz istopi pa procijedite čvarke kroz sito. Dobivenu masnoću ostavite da se skroz ohladi i stvrdne, a potom ju stavite u hladnjak. Možete je koristiti nekoliko mjeseci za pečenje i prženje.

Komadiće slanine vratite u lonac i popržite na jakoj vatri pola minute uz stalno miješanje. Dodajte jednu veliku žlicu mlijeka i dalje miješajte. Ugasite vatru i maknite lonac, pa dodajte sol i promiješajte. Ostavite da se ohlade i možete ih jesti, prenosi yumerecipe.com.

Slasni čvarci: Nekad su bili obrok siromaha, danas su delicija

čvarak
1 / 9
Čvarci
jeste li među njima? Ne opraštaju lako: Ovi horoskopski znakovi najdulje se ljute nije mogla vjerovati Tetovaža nasmijala društvene mreže; 'Tražila sam knjige i cvijeće, a ono što sam dobila mi je uništilo ruku' Ups... Htjela je obojiti obrve za malo novca, a na kraju napravila katastrofu: 'Pomozite mi, kako da ovo skinem?'
Isprobajte!
Stručnjakinja podijelila nekoliko odličnih trikova za pranje kade i tuš-kabine: 'Bit će besprijekorno čisto!'
Automobil, vožnja
Oduzeli su mu vozačku i automobil
Hrvata na autocesti u Njemačkoj zaustavila policija. Odmah su shvatili da nešto nije u redu
  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • fantom1:

    Recept vam ne štima,jer ako se čvarci ohlade,pa ih ponovno pržite, neće se dati dovoljno stisnuti. Čvarci su do kraja potopljeni u masti,a nju možete odlijevati u emajlirani posudu,a na kraju kad ih sve vruće potrpate u prešu,moći će se ... prikaži još! stisnuti kao čips. Stvar ukusa je da neko voli luk, mlijeko zbog boje,ali,o ukusima se ne raspravlja!

  • Stari:

    Isprobano . Sve je u redu ali sa domaćim (iz Hrvatske po mogućnosti )svježim špekom a ne onim uvoznim iz velikih pr. lanaca i onda čvarci smrde umjesto da miriše.

  • Bronca:

    Prvi puta "čujem" da se izrezana slanina pere pod mlazom vode! Zašto bi se to radilo? Kada bi to netko ovdje u Slavoniji napravio proglasili bi ga ludim. Dakle, recept je zbog te i drugih sugestija smiješan i daleko je ... prikaži još! od normalnog postupka za topljenje masti i dobivanja čvaraka.