Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oprezno

Često sjedite prekriženih nogu? Stručnjaci savjetuju da prestanete, evo zašto

shutterstock
23.02.2021.
u 13:27

Istraživanja su pokazala da sjedenje s prekriženim nogama, dulje od tri sata dnevno, dovodi do jako lošeg, pogrbljenog držanja tijela.

'Žensko sjedenje' odnosno položaj sjedenja s prekriženim nogama jedno je od najpopularnijih, ali već dugi niz godina raspravlja se o tome koliko je to zapravo zdravo za naše tijelo. Dok su mnogi govorili da potiče stvaranje celulita, stručnjaci su otkrili da ima i gore posljedice.

Kako prenosi Bright Side, stručnjaci su rekli da je najvažnije naučiti sjediti uspravno, a osim što je taj položaj odličan za zdravlje, navodno podiže samopouzdanje osobe.

Prekrižene noge tijekom sjedenja mogu oštetiti peronealni živac i tako oslabiti mišiće zadužene za podizanje stopala. Također, može doći do neravnoteže u zdjelici jer unutarnji bedreni mišić postaje kraći, a vanjski je sve duži - kod takvog stanja postoji rizik od pomicanja zglobova iz mjesta.

U Zagrebu jučer počelo masovno cijepljenje, liječnici otkrili da im ljudi prijete jer žele što prije doći na red:

Iako kod pojave vidljivih vena glavnu ulogu ima genetika, prakticiranjem ovakvog sjedenja povećavate šanse od toga. Naime, u krvnim žilama postoje mali ventili koji onemogućuju da krv teče u pogrešnom smjeru. Kada su noge prekrižene, pritisak na vene se povećava i otežava protok krvi. Istraživanja su pokazala da se tako može povisiti i krvni tlak u tijelu - čak i kod osoba koje inače nemaju tih problema - jer se pogoršava cirkulacija.

Istraživanja su pokazala i da sjedenje s prekriženim nogama, dulje od tri sata dnevno, dovodi do jako lošeg, pogrbljenog držanja tijela. Osim toga, javljaju se bolovi u donjem dijelu leđa, vratu i kukovima.

Je li zaista moguće zaraziti se sjedenjem na zahodskoj školjki? Evo odgovora

1/1

Komentara 1

BE
Beskucnik
08:22 24.02.2021.

A to sto zbog neprekrizenih nogu skocit tlak nekom drugom , to zene ne zanima , nije da virim al nekad imama osjecaj da sam ginekolog , pa umjesto na miru da sjedim i pijem kavu , moram gledat u nebo ili strop

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije