Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prirodna epiduralna

Jedna od 100 žena ne osjeća bolove tijekom poroda, liječnici otkrili o čemu je riječ

Shutterstock
23.07.2020.
u 12:20

Znanstvenici tvrde da su pronašli rijetki gen koji je povezan s visokim pragom boli.

Znanstvenici s Cambridge Sveučilišta otkrili su u journalu Cell da su pronašli rijedak gen koji nekim ženama, točnije jednoj od sto omogućuje da ne osjete nikakvu bol tijekom poroda, prenosi The Sun.

Dr. Ewan St. John Smith, jedan od autora istraživanja rekao je: "Gen koji smo pronašli kod žena koje osjećaju manju ili gotovo nikakvu bol pri porodu zapravo je 'defekt' koji utječe na živce, nešto kao prirodna epiduralna. Da bi se živci za bol 'uključili' potrebna je ogromna, jaka, snažna bol, odnosno trudovi."

Kako pravilo ocijediti tjesteninu? Ovaj video izazvao je burnu raspravu! 

Još jedan od autora istraživanja, dr. Michael Lee rekao je kako su proučavali grupu žena koje su rađale prvo dijete, a nisu tražile nikakvo olakšanje za bolove. Imale su veću toleranciju na toplinu, hladnoću i pritisak. "Stvarno je neobično kada žene ne traže nikakvo olakšanje, malo kisika, epiduralnu ili nešto dok rađaju, pogotovo prvi put. Bilo je očito da ova skupina žena ima veći prag boli."

Tim je otkrio genetski kod, KCNG4 koji služi kao, kako opisuju, 'vrata' i kontrolira signale koji se šalju u mozak vezano za bol. Potrebna je jaka bol kako bi se ta 'vrata' otvorila i kako bi žena onda bol i osjetila, a ona koja se osjeti pri porodu nije dovoljno jaka za to.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije