Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neobična veza

Ako hrčete, imate veće šanse za obolijevanje od tumora

spavanje
Photos.com
22.05.2012.
u 11:14

Intenzivnije hrkanje - manjak kisika u organizmu. Idealna je to podloga za razvijanje stanica raka

 

Osim što partnera mogu poprilično naživcirati, oni koji hrču učestalije razvijaju rak ili tumor. Znanstvenici sa sveučilišta u Wisconsinu u 22-godišnjoj studiji na više od 1500 osoba otkrili su da u osoba s poremećajima spavanja postoji 4.8 puta veći rizik za oblijevanje od raka.

Ljudi koji hrču imaju manje kisika u organizmu, što je idealna podloga za razvijanje i rast stanica tumora. Hrkanje uslijed vibracije nepca uzrokuje zastoj u protoku kisika kod gornjih dišnih puteva i smanjeni pritok kisika u pluća i posredno u krv.

 Poremećaji spavanja prije su povezivani s povećanim rizikom od moždanog udara, kardiovaskularnih i srčanih oboljenja i kroničnim umorom, piše Telegraph.

 Znanstvenici su imali u vidu i faktore kao što su dob, spol, tjelesna masa te pušenje. Iako je ovim istraživanjem ukazano na povezanost hrkanja i rasta tumora, ustanovljeno je i da je ona jača kod osoba normalne tjelesne težine nego kod pretilih ispitanika.

 

 

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
11:35 22.05.2012.

ako čitamo ovakve budalaštine, vjerojatnost je tumoara na mozgu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije