Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poezija

Za 88. rođendan Vesne Parun Ludwig Bauer napisao sonet

'vesna parun'
'Photoshop'
08.04.2010.
u 15:15

Rođendanski sonet koji završava stihovima "Vjetrom si riječi otvarala lijes, osrednjeg mirenja s Bogom i pukom. Jer ti si – anđeoska buka i bijes!".

Trenutačno dovršava autobiografiju i knjigu za djecu, a jučer je u Zagrebu u Mimari predstavljena knjiga "Ja koja imam nevinije ruke - asinkroni odabir" u kojoj je javnosti predstavila izbor iz osamdesetak do sada objavljenih knjiga. Naravno, riječ je o velikoj hrvatskoj pjesnikinji, ali i prevoditeljici, esejistici, satiričarki i slikarici Vesni Parun koja sutra slavi 88. rođendan, a već se godinama liječi u Stubičkim Toplicama.

Sandra Bagarić zvonko je u zagrebačkom muzeju otpjevala Vesnine "Masline" koje je uglazbio njezin suprug Darko Domitrović, Vesna Tominac-Matačić recitirala je Vesninu poeziju, pa i onu znamenitu pjesmu "Ti koja imaš nevinije ruke", a akademik Tonko Maroević prisjetio se 1955. godine kada je kupio Vesninu možda i najcjelovitiju i najamblematskiju zbirku "Crna maslina". Književnik Ludwig Bauer za Vesnin je 88. rođendan napisao sonet koji završava stihovima "Vjetrom si riječi otvarala lijes, osrednjeg mirenja s Bogom i pukom. Jer ti si – anđeoska buka i bijes!".

I ovogodišnji dobitnik Goranova vijenca poezije Petar Gudelj u novoj zbirci "Duša tilu" objavio je pjesmu posvećenu Tinu Ujeviću i Vesni Parun, pjesničkom dvojcu bez premca u hrvatskoj poeziji. A uvijek vjerna polemici i na kritiku spremna Vesna Parun ovih je dana napisala i izjavu razredu za književnost HAZU u kojoj preispituje svoj status dopisnog člana Strossmayerove institucije.

Komentara 2

OB
-obrisani-
23:48 30.10.2010.

Vjerojatno su bili galebovi, Eho širine, Zov neba i mora, Srebrni miris dodira lovora - Na početku želje da se otplovi. (Ludwig Bauer)

Avatar Hut ab!
Hut ab!
00:52 31.10.2010.

http://www.youtube.com/watch?v=jyIM9EvELLs

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije