Naslovnica Kultura Knjige

Roman koji je ljubitelje žanra 
spasio od prijezira 
“pravih” čitatelja

06. kolovoza 2019. u 15:26 0 komentara 91 prikaza
Foto: Arhiva Egmont

Svaki pasionirani čitač ima knjige kojima se stalno vraća. No s vremena na vrijeme lijepo je vratiti se knjigama iz rane mladosti. A djela koje smo voljeli tamo negdje tijekom srednje škole zapravo su ona koja su od nas stvorila prave čitatelje, ona koja su nam izgradila ukus, kriterije i literarne strasti. Naravno, godine nose razvoj, drugačije uvide, nose i neke sasvim nove interese, ali baš zbog svega toga može biti jako korisno provjeriti što je od starih voljenih naslova izdržalo test vremena.

Denis Derk Napeta ljubavna priča iz tajnovite bračke uvale koja završava mrtvom glavom

Unatoč svemu tome za povratak u znanstvenu fantastiku (književni žanr koji se potkrade u odrastanje svakog ljubitelja knjiga) trebao je “debeli” razlog. Tada je Egmont objavio “najdeblji” – roman “Dina” Franka Herberta (urednik Davor Uskoković, prijevod Stanislav Vidmar, 149 kuna), roman koji, uz djela Arthura C. Clarkea, s pravom nosi titulu najvećeg klasika žanra.

I “Dina” se dobro drži. Nije izgubila nimalo svojih čari.

Roman objavljen (doista) davne 1965. godine, koji se opire ekranizacijama (film “Dina” snimio je David Lynch 1985. i nije se proslavio) baš kao što je to činio i Tolkienov “Gospodar prstenova”, i danas čitatelju nudi ono najdragocjenije: bijeg u svijet mašte, u priču koja se čini većom od svemira samog. Stvorio je Frank Herbert cijeli svoj svemir, njegove svjetove, planete, vladare, kaste, religije, čak i škole... stvorio je mitove, oprečan muško-ženski svijet... veliku priču koja u glavi svakog tko taj roman uzme u ruke stvori jedinstven “film”.

Nova knjiga: Marina Šur Puhlovski “Treći život druge violine” Rezultat ispod crte imaginarnih života ovdje je uvijek u minusu

U toj autorovoj mašti koja potiče, a ne guši maštu svakog čitatelja ponaosob krije se tajna uspjeha ovog romana, djela kojim se Frank Herbert upisao u povijest, jer baš on je bio prvi autor kojem je uspjelo postići milijunsku čitanost. Ili, jednostavnije rečeno, Herbert i “Dina” izvukli su žanr znanstvene fantastike iz literarnog geta kojim su se kretali tek (često prezreni) zanesenjaci. A baš njih najviše i veseli novi život “Dine” i svaki novi čitatelj na njezinu putu duljem od pola stoljeća.

RBA
INVESTIRANJE JE PRIRODNO
Kako je to živjeti pored Dunje? U svakom slučaju, potaknula me na razmišljanje – koji je moj cilj?

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.