Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Premijera "Cementa" najljepše ljubavne priče svjetske književnosti

Predstava "Cement" Sebastijana Horvata stiže na scenu ZKM-a u petak 25. rujna.Bit će to hrvatska praizvedba djela u kojem je Heiner Müller preinačio istoimeni roman socrealističkog pisca Fjodora Gladkova.
15. rujna 2020. u 12:56 0 komentara 154 prikaza
Foto: arhiva ZKM

Za mene to nije priča o ženi koja više ne mari za muža i ljubav. U tekstu piše da je ona žena od čelika, ali ja ne mislim tako. Ona je odlučila da više neće biti žena koja pere suđe, malo majka, a malo kurva. Odlučila je biti samo čovjek, bitan element u društvu. Kako spojiti obitelj, ljubav, revoluciju, dijete? To je bilo važno pitanje u društvu prije  Oktobarske revolucije, naročito u Rusiji u kojoj se žena prodavala zajedno s konjem. Ovo je priča o pokušaju da se odbije pozicija stalnog podčinjavanja i da se ostvari ljudski identitet. Ona kaže: “Ja sam ja, nisam samo žena, privjesak nekog muškarca, ja imam svoj identitet”.

Gavellina premijera U Čehovljev “Višnjik” Ferenčina je uveo nove likove, ali i mobitele

Tim je riječima redatelj Sebastijan Horvat u ožujku, u velikom intervjuu za Večernji listi, najavljivao premijeru drame "Cement"  velikog njemačkog dramatičara Heinera Müllera u Zagrebačkom kazalištu mladih. O djelu za koji Horvat kaže da je jedna od najvećih ljubavnih priča svjetske književnosti razgovarali smo nekoliki dana uoči premijere, a tada je koronavirus promijenio sve.

No, "Cement" stiže na scenu ZKM-a, premijera je najavljena za petak 25. rujna. I bit će to hrvatska praizvedba djela u kojem je Heiner Müller preinačio istoimeni roman socrealističkog pisca Fjodora Gladkova. Junak drame je Gleb Čumalov, koji se nakon nekoliko godina građanskog rata i Oktobarske revolucije vraća kući gdje se zatekne u tvornici cementa koja, usprkos godinama revolucionarnih težnji za preuzimanjem privatnog vlasništva, samuje, prazna i neaktivna. Njegov je povratak kući istodobno i povratak ženi i zajedničkom djetetu, koje u tim teškim vremenima umire od gladi.

kazalište kerempuh Iako je korona naš život pretvorila u pravu satiru, uspješno su otvoreni 44. Dani satire

No, žena ne uzvraća njegovu ljubav. Ona je zaljubljena, a njezina je ljubav Revolucija.  Od tog je trenutka Glebov cilj dvostruk: uvjeriti novu vlast da omogući ljudima/radnicima osposobiti cementaru koja bi mogla raditi i proizvoditi i više i bolje, te ponovno pridobiti srce svoje odjednom emancipirane žene.

U predstavi glume: Rakan Rushaidat, Sreten Mokrović, Ugo Korani, Nataša Kopeč, Petra Svrtan, Milica Manojlović, Tina Orlandini, Barbara Prpić, Pjer Meničanin, Dado Ćosić, Vedran Živolić, Toma Medvešek, Mateo Videk i Milivoj Beader.

BEETHOVENplus Večeras počinje sjajan festival nastao iz ljubavi prema HGZ-u i Beethovenu

Nakon premijere, ZKM najavljuje i reprizne izvedbe od 26. do 30.rujna.

komičar i otac
Ivan Šarić otkrio da mu je sin pao s kauča, a progovorio i o posljedici: 'Zaradio sam frakturu lubanje i čeljusti'
Tehnički pregled vozila
SAVJETI PROFESIONALACA
Jednostavni dnevni pregled automobila može vas spasiti velikih kazni u prometu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.