Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAZU

Predstavljena knjiga "Umijeće opisivanja" akademkinje Vere Horvat Pintarić

HAZU, Vera Horvat Pintarić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/5
15.01.2015.
u 21:11

Akademik Maroević kazao je da autorica ovom knjigom čitatelje uči umijeću opisivanja umjetničkog djela

U Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti danas je javnosti predstavljena knjiga Umijeće opisivanja, autorice akademkinje Vere Horvat Pintarić, vodeće hrvatske povjesničarke i teoretičarke umjetnosti. Knjigu je objavila Hrvatska akademija u svojoj ediciji Artis Historia, a knjigu su predstavili akademik Tonko Maroević i član suradnik HAZU prof. dr. sc. Zvonko Maković.

Na život i djelo akademkinje Vere Horvat Pintarić u uvodnom je govoru podsjetio predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, istaknuvši njenu erudiciju, visoku stručnost te otvorenost novim fenomenima, poput masovnih medija.

– Hrvatska akademija ponosna je na akademkinju Veru Horvat Pintarić, a njeno djelo je poruka koju Akademija kao jedna od temeljnih nacionalnih institucija daje društvu. Kao što su u povijesti članovi Akademije davali doprinos izgradnji hrvatskog identiteta, tako i danas osiguravaju prepoznatljivost Hrvatske i njene kulture u svijetu. Važan je i pedagoški rad akademkinje Horvat Pintarić. Odgojila je brojne generacije povjesničara umjetnosti, bila je zahtjevna i stroga, ali stekla je legendaran status te i sama postala institucija – kazao je akademik Kusić.

Akademik Maroević kazao je da autorica ovom knjigom čitatelje uči umijeću opisivanja umjetničkog djela.

– Kroz opisivanje mi sebe discipliniramo da iz umjetničkog djela vidimo više – rekao je akademik Maroević, koji je za autoričine opise ustvrdio da sadrže literarne elemente.

Knjiga Umijeće opisivanja donosi primjere pretežno iz slikarstva s namjerom da ukaže na temeljni poredak koji određuje likovni smisao djela. Na taj način stječe se uvid u ona svojstva djela koje ga određuju u stilskom pogledu, kao i u pogledu njegova mjesta i značenja u cjelini umjetnikova opusa. Knjiga ujedno vodi čitatelja prema odgovoru na pitanje čemu služi opisivanje, jer time se mogu vidjeti razlike u slikarskom i kiparskom  postupku između pojedinih autora ili vremenskih razdoblja. Akademkinja Horvat Pintarić u knjizi je pojasnila da piše samo o djelima koje je uživo vidjela, jer „samo izravni uvod u djelo omogućuje opažajne doživljaje i proces uosjećavanja, što je nužno za razumijevanje umjetničkog djela."

– Ova knjiga predstavlja opisivanje kao složeni i kreativan čin koji u svojoj sadržajnoj vrijednosti uključuje niz datosti koje naglašavaju kvalitetu umjetničkog djela. Knjigu resi i to da vrlo ozbiljne probleme obrazlaže jednostavnim jezikom, čime se stječe dojam da je umjetnost laka –  kazao je prof. dr. sc. Zvonko Maković, istaknuvši da autorica ima potpuno drugačiji pristup analizi umjetničkog djela od uobičajenog jer se poistovjećuje s onim što tumači i što analizira isključivo originale, a ne reprodukcije.

– Takva bliskost s opisanim djelom knjizi daje veliku uvjerljivost. Knjiga Umjetnost opisivanja svojevrsni je nastavak ranijih djela Svjedok u slici i Tradicija i moderna na koje se autorica i referira. Prema tome, to nije samo blistavi nastavak ranijih radova nego i rekapitulacija nadasve bogatog promatračkog iskustva – kazao je Maković.

>> Akademkinja Vera Horvat Pintarić i "Umijeće opisivanja"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije