Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Poziv svjetskim liderima da se ujedine u podršci za najstarije arheološko otkriće na svijetu

Inicijativa Şahenk
Foto: PR FOTO
1/3
PR
Autor
PR članak
23.01.2016.
u 08:00

Inicijativa Şahenk koju je utemeljio Ferit F. Şahenk predstavila je na Svjetskom gospodarskom forumu investiciju za nalazište Göbeklitepe vrijednu više od 15 milijuna američkih dolara

Inicijativa Şahenk jučer je najavila ulaganje od preko 15 milijuna američkih dolara u Göbeklitepe, najstarije arheološko otkriće na svijetu za koje se vjeruje da je 7.000 godina starije od Stonehengea i 7.500 godina starije od egipatskih piramida. Svjetsko predstavljanje nalazišta Göbeklitepe održano je jučer na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, na gala događaju kojem je domaćin bio Ferit F. Şahenk, predsjednik kompanije Dogus Group i osnivač Inicijative Şahenk.

Artefakti pronađeni u turskom arheološkom nalazištu Göbeklitepe, nekoć glavnom vjerskom središtu starom oko 12.000 godina, otkrivaju nam podatke koji će snažno utjecati na naše znanje o povijesti. Prije samo 20 godina većina istraživača vjerovalo je da zna vrijeme, mjesto i slijed neolitičke revolucije koja je rezultirala rođenjem poljoprivrede, mijenjajući ljude od razbacanih skupina lovaca-sakupljača do života u poljoprivrednim naseljima, te kasnije do tehnološki sofisticiranih društava s velikim hramovima i kulama, kraljevima i svećenicima, koji su rukovodili radom svojih podređenih i bilježili njihove uspjehe u pisanom obliku. No, u posljednih je nekoliko godina otkriće nalazišta Göbeklitepe prisililo arheologe da preispitaju svoje teorije o tome da je civilizacija započela s poljoprivredom, jer ovaj slučaj ukazuje na to da su upravo ljudski osjećaj za sveto i ljudska ljubav prema lijepim prizorima uvjetovali razvoj civilizacije.

Inicijativa Şahenk će kao glavni sponzor projekta podržati iskopavanja kako bi se u potpunosti razumjela važnost ovog povijesnog mjesta. Također će izgradnjom centra za posjetitelje na svjetskoj razini kreirati turističku ponudu što će potaknuti ljude iz cijelog svijeta da posjete ovu povijesnu, ali nedovoljno istraženu destinaciju.

Kao dio lansiranja, Inicijativa Şahenk je predstavila ledenu skulpturu nalazišta Göbeklitepe na jučerašnjem gala događaju u Davosu, gdje su svjetski čelnici bili pozvani da iskažu svoju potporu projektu. Ferit F. Şahenk, predsjednik kompanije Dogus Group i osnivač Inicijative Şahenk, rekao je:

"Ovdje, u Davosu, susreli su se svjetski lideri koje ovom prilikom želim zamoliti da ostave svoj trag kako bi inspirirali nove generacije. Inicijativu Şahenk pokrenuli smo kao projekt čija je svrha štititi našu prošlost, graditi danas i ulagati u budućnost. Osim projekta ‘Ostani u igri’ kojeg smo proveli u sklopu programa 'Danas', pokrećemo i druge važne projekte, kao što su 'Dječji muzej znanosti i otkrića' i 'Dječja bolnica' u okviru programa 'Budućnost'. No, danas smo ovdje radi naše prošlosti, a to je Göbeklitepe, dragocjeno blago Turske.

Ovo tursko blago smjestili smo u srce Svjetskog gospodarskog foruma jer nam je želja da cijeli svijet za njega čuje. Göbeklitepe, zajednička vrijednost čovječanstva, naša je nulta točka u vremenu.

Sada, dok stojimo nad ponorom četvrte industrijske revolucije u vrijeme velikih globalnih promjena, pravo je vrijeme za ponovnu suradnju. To je razlog zašto smo predstavili investiciju Inicijative Şahenk u Göbeklitepe upravo u Davosu – kako bismo ga podijelili s cijelim svijetom".

Abdullah Kocapınar, generalni direktor kulturne baštine i muzeja u Ministarstvu kulture i turizma Turske, rekao je: "Inicijativa Şahenk će, kao glavni sponzor, podržati iskopavanja i istraživanja u nalazištu Göbeklitepe koje je od velikog povijesnog značaja. Naša suradnja je vrlo dragocjena te je usmjerena na otkrivanje vrijednost ovog arheološkog nalazišta, što je važno i za globalnu zajednicu. Turska je zemlja s vrlo raznolikom i bogatom arheološkom baštinom, pa nam je vrlo važno da potičemo suradnju između javnog i privatnog sektora te civilnog društva kako bi se osiguralo njezino očuvanje za buduće generacije" i dodao:

"Kako se Göbeklitepe iskapa, naši se stavovi o povijesti naselja i civilizacije mijenjaju, a znatiželja svjetske zajednice također sve više raste. Prepoznat kao važan element u boljem razumijevanju lovaca-sakupljača, formiranja vjerskih objekata, pojave arhitekture hrama, rođenja umjetnosti, kao i preobrazbe poljoprivrede i stočarstva, nacionalni i međunarodni projekt Göbeklitepe je prioritet Ministarstva, što je naglasio i Ministar kulture i turizma Mahir Ünal pri preuzimanju svoje funkcije. Potičemo znanstvena iskapanja i istraživanja kako bismo obnovili postojeće i gradili moderne muzeje te pokrećemo regionalne laboratorije za restauraciju i očuvanje materijalnih i nematerijalnih kulturnih dobara za buduće generacije. Obnovom arheoloških nalazišta i povijesnih naselja, otvaramo ih javnosti i posjetiteljima. Također, provodimo istraživanja kako bi se ustvrdio status zaštite kulturnih dobara. Sve ove aktivnosti izvodi oko 7.500 zaposlenika unutar Ministarstva uz korištenje sredstava od oko 150 milijuna američkih dolara godišnje."

Želite prijaviti greške?