Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Poziv svjetskim liderima da se ujedine u podršci za najstarije arheološko otkriće na svijetu

Inicijativa Şahenk koju je utemeljio Ferit F. Şahenk predstavila je na Svjetskom gospodarskom forumu investiciju za nalazište Göbeklitepe vrijednu više od 15 milijuna američkih dolara
23. siječnja 2016. u 08:00 6356 prikaza
Inicijativa Şahenk
Foto: PR FOTO
Pogledajte galeriju 1/3

Inicijativa Şahenk jučer je najavila ulaganje od preko 15 milijuna američkih dolara u Göbeklitepe, najstarije arheološko otkriće na svijetu za koje se vjeruje da je 7.000 godina starije od Stonehengea i 7.500 godina starije od egipatskih piramida. Svjetsko predstavljanje nalazišta Göbeklitepe održano je jučer na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, na gala događaju kojem je domaćin bio Ferit F. Şahenk, predsjednik kompanije Dogus Group i osnivač Inicijative Şahenk.

Artefakti pronađeni u turskom arheološkom nalazištu Göbeklitepe, nekoć glavnom vjerskom središtu starom oko 12.000 godina, otkrivaju nam podatke koji će snažno utjecati na naše znanje o povijesti. Prije samo 20 godina većina istraživača vjerovalo je da zna vrijeme, mjesto i slijed neolitičke revolucije koja je rezultirala rođenjem poljoprivrede, mijenjajući ljude od razbacanih skupina lovaca-sakupljača do života u poljoprivrednim naseljima, te kasnije do tehnološki sofisticiranih društava s velikim hramovima i kulama, kraljevima i svećenicima, koji su rukovodili radom svojih podređenih i bilježili njihove uspjehe u pisanom obliku. No, u posljednih je nekoliko godina otkriće nalazišta Göbeklitepe prisililo arheologe da preispitaju svoje teorije o tome da je civilizacija započela s poljoprivredom, jer ovaj slučaj ukazuje na to da su upravo ljudski osjećaj za sveto i ljudska ljubav prema lijepim prizorima uvjetovali razvoj civilizacije.

Inicijativa Şahenk će kao glavni sponzor projekta podržati iskopavanja kako bi se u potpunosti razumjela važnost ovog povijesnog mjesta. Također će izgradnjom centra za posjetitelje na svjetskoj razini kreirati turističku ponudu što će potaknuti ljude iz cijelog svijeta da posjete ovu povijesnu, ali nedovoljno istraženu destinaciju.

Kao dio lansiranja, Inicijativa Şahenk je predstavila ledenu skulpturu nalazišta Göbeklitepe na jučerašnjem gala događaju u Davosu, gdje su svjetski čelnici bili pozvani da iskažu svoju potporu projektu. Ferit F. Şahenk, predsjednik kompanije Dogus Group i osnivač Inicijative Şahenk, rekao je:

"Ovdje, u Davosu, susreli su se svjetski lideri koje ovom prilikom želim zamoliti da ostave svoj trag kako bi inspirirali nove generacije. Inicijativu Şahenk pokrenuli smo kao projekt čija je svrha štititi našu prošlost, graditi danas i ulagati u budućnost. Osim projekta ‘Ostani u igri’ kojeg smo proveli u sklopu programa 'Danas', pokrećemo i druge važne projekte, kao što su 'Dječji muzej znanosti i otkrića' i 'Dječja bolnica' u okviru programa 'Budućnost'. No, danas smo ovdje radi naše prošlosti, a to je Göbeklitepe, dragocjeno blago Turske.

Ovo tursko blago smjestili smo u srce Svjetskog gospodarskog foruma jer nam je želja da cijeli svijet za njega čuje. Göbeklitepe, zajednička vrijednost čovječanstva, naša je nulta točka u vremenu.

Sada, dok stojimo nad ponorom četvrte industrijske revolucije u vrijeme velikih globalnih promjena, pravo je vrijeme za ponovnu suradnju. To je razlog zašto smo predstavili investiciju Inicijative Şahenk u Göbeklitepe upravo u Davosu – kako bismo ga podijelili s cijelim svijetom".

Abdullah Kocapınar, generalni direktor kulturne baštine i muzeja u Ministarstvu kulture i turizma Turske, rekao je: "Inicijativa Şahenk će, kao glavni sponzor, podržati iskopavanja i istraživanja u nalazištu Göbeklitepe koje je od velikog povijesnog značaja. Naša suradnja je vrlo dragocjena te je usmjerena na otkrivanje vrijednost ovog arheološkog nalazišta, što je važno i za globalnu zajednicu. Turska je zemlja s vrlo raznolikom i bogatom arheološkom baštinom, pa nam je vrlo važno da potičemo suradnju između javnog i privatnog sektora te civilnog društva kako bi se osiguralo njezino očuvanje za buduće generacije" i dodao:

"Kako se Göbeklitepe iskapa, naši se stavovi o povijesti naselja i civilizacije mijenjaju, a znatiželja svjetske zajednice također sve više raste. Prepoznat kao važan element u boljem razumijevanju lovaca-sakupljača, formiranja vjerskih objekata, pojave arhitekture hrama, rođenja umjetnosti, kao i preobrazbe poljoprivrede i stočarstva, nacionalni i međunarodni projekt Göbeklitepe je prioritet Ministarstva, što je naglasio i Ministar kulture i turizma Mahir Ünal pri preuzimanju svoje funkcije. Potičemo znanstvena iskapanja i istraživanja kako bismo obnovili postojeće i gradili moderne muzeje te pokrećemo regionalne laboratorije za restauraciju i očuvanje materijalnih i nematerijalnih kulturnih dobara za buduće generacije. Obnovom arheoloških nalazišta i povijesnih naselja, otvaramo ih javnosti i posjetiteljima. Također, provodimo istraživanja kako bi se ustvrdio status zaštite kulturnih dobara. Sve ove aktivnosti izvodi oko 7.500 zaposlenika unutar Ministarstva uz korištenje sredstava od oko 150 milijuna američkih dolara godišnje."

O nalazištu Göbeklitepe

Göbeklitepe je arheološko nalazište na vrhu planinskog grebena u jugoistočnom dijelu turske regije Anatolije, oko 12 km sjeveroistočno od grada Şanlıurfa (Urfa). Poznato kao "Plodni polumjesec" i prožeto rijekama Tigris i Eufrat, ovo je područje Mezopotamije. Tu se nalazio prvi grad u povijesti, simbol prvog pisma i sjeme civilizacije. Kao najstariji spomenik koji je izgradio čovjek, Göbeklitepe nadilazi "nultu točku u vremenu".

Strukture nalik hramu sadrže stupove u obliku slova T, izrezbarene likovima divljih životinja. Do svoje smrti 2014. godine, dr. Klaus Schmidt je otkrio šest takvih struktura, izgrađenih jedna iznad druge u vremenskom razdoblju od 1000 godina. Trenutačno na nalazištu postoji mali centar za posjetitelje na mjestu gdje se i dalje provode iskapanja pod vodstvom ravnatelja Muzeja Şanlıurfa Müslüma Ercana i Lee Clare iz njemačkog Arheološkog instituta.

Od svog prvog arheološkog iskapanja 1995. godine, Göbeklitepe je dobio slabu globalnu pozornost. Zbog nedostatka kontinuirane podrške, nalazište zahtijeva globalno priznanje kako bi se nastavili spomenuti napori. Pod okriljem Inicijative Şahenk, osiguran je kontinuiran i održiv program podrške, uključujući veliku međunarodnu inicijativu za predstavljanje nalazišta Göbeklitepe svijetu.

Za više informacija o nalazištu Göbeklitepe posjetite www.zeropointintime.com.

National Geographic video o nalazištu Göbeklitepe koji možete koristiti, ali ne i mijenjati, možete preuzeti ovdje.

O Inicijativi Şahenk

Inicijativa Şahenk je međunarodna platforma društvenog utjecaja koju je 2014. godine osnovao Ferit F. Şahenk, predsjednik kompanije Dogus Group, kako bi ostavio pozitivno naslijeđe i pozitivno utjecao na živote u Turskoj i diljem svijeta. Inicijativa Şahenk pokreće društvene promjene pružajući stalnu podršku za razne inicijative, kao što su one za svjetsku baštinu, mlade, djecu i kvalitetno starenje. Najveća ulaganja Inicijative Şahenk idu u Göbeklitepe, 12.000 godina staro arheološko blago s početka čovječanstva. Osim nekoliko projekata u Turskoj, Inicijativa također donosi međunarodni košarkaški program pod nazivom Ostani u igri, čiji je cilj kroz svoje košarkaške platforme potaknuti mlade da prihvate sport. Također, u narednim godinama Şahenk Inicijativa će lansirati projekte kao što su Dječji muzej znanosti i otkrića i Dječja bolnica.

Za više informacija o Inicijativi Şahenk posjetite www.sahenkinitiative.org

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?