Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
praizvedba "tihe noći"

Nives Ivanković zasjala u ulozi Lepe Smoje, a Donat Zeko kao Servantes

MATKO BILJAK
18.05.2023.
u 08:48

Oduševljena publika je dugim pljeskom nagradila izvedbu nove dramatizacije novelete Miljenka Smoje u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu

HNK Split stvorio je novu dramsku predstavu koja će puniti gledalište. Dugotrajnim pljeskom nagrađena je praizvedba "Tihe noći" u režiji Gorana Golovka, odnosno dramatizacija novelete iz "Kronike o našem malom mistu" Miljenka Smoje. Ovim se i splitski teatar pridružio obilježavanju stote godišnjice rođenja Miljenka Smoje, kojeg nakon blaćenja i osporavanja sada odjednom "vole i slave svi".

"Tiha noć" je dramatizacija novelete "Borbena ponoćka" autora Ivice Ivaniševića koji je uz dobro nam poznate i u memoriji zapisane likove svakoga tko se iole Splićaninom smatra, dodao Smoju, njegovu Lepu i smotanog, ali svima dragog Servantesa. Kojeg je Smoje "zaboravio" napisati u "Borbenoj ponoćki". U dvosatnoj predstavi autori su se potpuno držali Smojina predloška, njegove duhovite i groteskne priče o malomišćanskom sudaru dvaju nepomirljivih svjetonazora. Tekst je sam po sebi humorističan, blizak, jednostavno prijemčiv i kad mu se doda odlična gluma i glazba, publika dolazi.

Miljenka Smoju utjelovio je Nenad Srdelić, dok su Luigija i Bepinu igrali Joško Ševo i Arijana Čulina. Uloga Servantesa povjerena je mladom, ali izvrsnom Donatu Zeki. Svi su jako dojmljivi i dobri, ali najsjajnija je Nives Ivanković, dramska prvakinja splitskog teatra, koja je fenomenalno odigrala Lepu. Dokazujući i novom, vrlo teškom ulogom tete Lepe, koju su mnogi u Splitu znali, da je vrhunska glumica! I još jedna zvijezda predstave: Stipe Radoja totalno je "skinuo" Roka Prča. Nakon premijere u prepunom foajeu komentiralo se kako nitko nije mogao vjerovati da netko može glumiti kao Boris Dvornik.

Osim redatelja Gorana Golovka u autorskom timu su dramaturginja Marina Vujčić, scenograf Marin Gozze, kostimograf Mladen Radovniković i skladateljica Nela Bujas. Scenski pokret osmislio je Lev Šapošnikov, a ton i svjetlo oblikovali su Srđan Barbarić i Tomislav Luetić. Zamjerke predstavi su duljina trajanja, drvenim "kašunima" zagušena pozornica i iščekivanje da će se nešto dogoditi. A nije se dogodilo. Slijedio se Smojin tekst koji mnogi znaju napamet.

Komentara 1

CA
cajnik
20:58 18.05.2023.

Čestitke ansamblu drame Hnk Split i Nives Ivanković

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije