Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
korona dodjela

Nagrade hrvatskog glumišta: trijumf "Hotela Zagorje", najbolji glumci Đokić i Meničanin

Jelena Kovacic i Anica Tomic
Sanjin Strukic/Pixsell
25.11.2020.
u 10:48

U studiju Hrvatske televizije dodijeljene su Nagrade hrvatskog glumišta.

U korona godini i korona dodjela Nagrada hrvatskog glumišta. Umjesto na sceni HKK Zagreb održana je u studiju Hrvatske televizije, pod voditeljskom palicom Tarika Filipovića, uz potporu mnogih HTV-ovih zvijezda i emisija koje su odavno brend javne televizije.

One najvažnije nagrade – za svekoliko umjetničko djelovanje – dobilo je dvoje izuzetnih umjetnika: redateljica Ivica Boban za dramu i Giorgio Surian za operu.

U drami glavne nagrade odlaze u Kazalište Gavella. Najbolja predstava u cjelini je njihov hit “Hotel Zagorje” prema motivima istoimenog romana Ivane Bodrožić, a Anici Tomić je za ovu predstavu pripala Nagrada za najbolju režiju.

Najboljom ženskom ulogom proglašena je ona Jadranke Đokić u “Idiotu” HNK Zagreb, a najboljom muškom ulogom ona Pjera Meničanina u predstavi “Dobro je dok umiremo po redu” ZKM-a. Ivor Martinić, autor drame “Dobro je dok umiremo po redu” nagrađen je Nagradom za najbolji praizvedeni hrvatski dramski tekst, a za rad na ovoj predstavi nagrađena je i Nataša Dangubić za najbolju žensku sporednu ulogu.

Najbolju mušku sporednu ulogu odglumio je Filip Detelić u “Gruntovčanima” Satiričkog kazališta Kerempuh. Najbolja mlada glumica je Antonija Mrkonjić s ulogom u Čehovljevom “Višnjiku”, koprodukciji HNK Osijek, Gavelle i Osječkog ljeta kulture, a najbolji mladi glumac je Ognjen Milovanović u predstavi “Mačak u vreći” Glumačke družine Histrion.

Nagrada za najbolju lutkarsku predstavu ili predstavu za djecu i mlade ove godine putuje u Rijeku, u Gradsko kazalište lutaka Rijeka, kao najbolji dar za njihov 60. rođendan, a riječ je o predstavi “Flekavac” Nine Mitrović u režiji Renate Carole Gatice. Nagrada za najbolju žensku ulogu u predstavama za djecu pripala je Amandi Prenkaj za ulogu u predstavi “Ako kažeš, gotov si” zagrebačke Žar ptice, a ona za najbolju mušku ulogu Mari Martinoviću za ulogu u predstavi “Mi i oni” ZKM-a.

Najbolju radio dramu režirala je Hana Veček, a najbolje glumačko ostvarenje u TV drami je ono Dragana Despota u seriji “Novine” i to je nagrada koju je Despot posvetio pokojnom Mustafi Nadareviću, svom prvom partneru na sceni HNK Zagreb. Najbolja scenografija je ona Ive Knezovića u mjuziklu “Jesus Christ Superstar” zagrebačke Komedije, a najbolji kostimi Doris Kristić u “Idiotu” HNK Zagreb.

Kako je ovo bijenalna godina u kojoj su se nagrade dodjeljivale za operete i mjuzikle gotovo sve idu u Komediju: najbolja predstava je “Jesus Christ Superstar”, najbolja režija Ozrena Prohića u “Grofici Marici”, a najbolje muška uloga Jude Edvina Baučića. Za najbolju žensku ulogu u mjuziklu nagrađena je Leonora Surian, a najbolji mladi umjetnik je Fabijan Pavao Medvešek.

2020. je bila godina plesa, koji nagrade također dobiva bijenalno. Najbolja plesna predstava je “Podivljalo”, najbolja koreografija Mateja Bilosnića, a najbolje plesna uloge su one Ane Vnučec i Marina Lemića.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije