Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Porin

Laureati dirigent Vladimir Kranjčević i trubač Stanko Selak

Vladimir Kranjčević
arhiva Porin
19.03.2013.
u 10:46

U jubilarnoj, 20. sezoni Poruna uz već poznate posthumne nagrade Anđeli Potočnik i Draženu Boiću, te danas objavljene laureate, sljedećeg ćemo tjedna doznati i i imena svih preostalih dobitnika

Diskografsku nagradu Porin za životno djelo ove će godine dobiti dva ugledna glazbena majstora: dirigent Vladimir Kranjčević i trubač Stanko Selak.

Maestro Kranjčević, rođen 1936. u Zagrebu,  tijekom bogate i plodne karijere  bio je dugogodišnji direktor Glazbene škole Vatroslava Lisinskog u Zagrebu i jedan od utemeljitelja, umjetnički voditelj i ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri od utemeljenja 1971. do 2006. Zaslužan je za golem broj praizvedbi i izvedbi djela hrvatskih autora svih razdoblja koje je tijekom čitave karijere studirao i uvrštavao u svoje koncertne programe, odnoseći se prema hrvatskom repertoaru s velikom umjetničkom odgovornošću. Taj je angažman okrunio višegodišnjom suradnjom sa Slovenskim komornim zborom s kojim je – pored dvadesetak LP ploča i desetak kompaktnih diskova ostvarenih sa simfonijskim i zborskim ansamblima - snimio deset CD-ova pod zajedničkim naslovom Antologijska djela hrvatske zborske glazbe.

Trubač Stanko Selak, rođen 1928. u Sarajevu, poznat je kao „musician\'s musician - muzičar muzičara“. Širokog raspona interesa, od zabavne glazbe, preko fascinacije jazzom i otkrića trube koja je nakon klasične naobrazbe postala konačni medij njegova izražavanja, on je u svom djelu otjelovio lik  trubača lirskog stila, sve ovo vrijeme iskreno zaljubljen u instrument kojemu je posvetio cijeli život. Omiljen i iznimno cijenjen kod kolega -  kompozitora, dirigenata, vođa orkestara – Stanko Selak je svojim virtuoznim izvedbama trubu kao instrument približio širokim slojevima publike, vrhunski izvodeći dionice svih žanrova i pravaca, bio to easy listening, jazz, klasika ili avangarda. 

No, to nisu svi dobitnici Porina za životno djelo, u jubilarnoj, 20. sezoni nagrade: uz već poznate posthumne nagrade Anđeli Potočnik i Draženu Boiću, sljedećeg ćemo tjedna doznati i i imena svih preostalih dobitnika.

 

Komentara 1

AR
ana.rimbaud
11:59 19.03.2013.

Čestitke!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije