Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najčitaniji pisci

Ivana Simić Bodrožić, Tomić i Jergović obiježili literarnu godinu

ante tomić omiljeni književnik
arhiv vl
27.12.2010.
u 18:28

Među najtraženijim i najčitanijim knjigama u Hrvatskoj ove su godine bili romani domaćih pisaca Ivane Simić Bodrožić, Ante Tomića, Miljenka Jergovića... Uz domaće pisce u modi su i domaće teme.

Bila je ovo definitivno godina domaćih pisaca i domaćih tema. Ante Tomić svih dvanaest mjeseci nije se micao s top-ljestvica najprodavanijih knjiga, i to s romanom “Čudo u Poskokovoj dragi” koji je našao put do kazališta, a možda će i do filma. Naklada Ljevak prodala je više od 10.000 primjeraka toga prodornog Tomića, a i Profil je profitirao s romanom Ivane Simić Bodrožić “Hotel Zagorje” koji lani nije uspio dobiti nagradu VBZ-a od 100.000 kuna. Šarmantna Ivana za iskren i nimalo patetičan roman o gubitku oca u Vukovaru i izbjegličkim mjesecima uspjela je dobiti i Kočićevo pero, roman će biti objavljen i u Srbiji, a uz pomoć berlinske pobjednice Jasmile Žbanić mogao bi prerasti i u film.

Nagrade autoricama

Na Interliberu je zaprešićka Fraktura uspjela prodati i sve primjerke nagrađivanog romana Ivane Šojat Kuči “Unterstadt”, a nagradu T-portala od 100.000 kuna za roman godine dobila je još jedna autorica, Sibila Petlevski za “Vrijeme laži”. Tako su najprestižnije prozne književne nagrade u nas uglavnom dobivale književnice, a to je trend koji je već dulje prisutan, i to ne samo u Hrvatskoj. No nagradu Jutarnjeg lista ipak je, i to drugi put, izborio britki i uvijek za polemiku spreman Miljenko Jergović.

Jergović u središtu polemika

Nagradu je primio za “Volgu, Volgu”, a potom je ekspresno zasjeo na top-ljestvice autobiografskom knjigom “Otac” koju su objavile beogradske Rende i potom je uspješno prodavale diljem jugoistočne Europe. Jergović je novom knjigom ponovno pokrenuo polemiku o hrvatskoj povijesti i hrvatskom identitetu koja se još nije stišala.

Od domaćih autora publicistike ni u 2010. nisu posustali Mirjana Krizmanić ni Bruno Šimleša, a pridružila im se i Vera Čudina.

Strane pisce predvodile su autorice poput Elizabeth Gilbert s komercijalnim hitom “Jedi, moli, voli” te Rhonba Byrne čija se “Tajna” i dalje dobro prodaje i traži premda je VBZ objavio i njenu knjigu “Moć”.

Salingerova smrt u siječnju izazvala je salingeromaniju i u Hrvatskoj, ponovno su se tržili vampiri i vampirološke knjige, a sve su brojniji i poklonici švedskog prerano preminulog pisca Stiega Larssona kojem je Fraktura ove godine na hrvatski prevela i “Kule u zraku”. Larsson je uvršten i u akciju Znanja "Knjiga dostupna svima" pa mu je tržišna budućnost u nas osigurana. Hrvatska je tek prije koji mjesec dobila i prvi dio Folettovih “Stupova zemlje”, pa ta knjiga još nije potvrdila svoj potencijal. U očekivanju hrvatskog prijevoda Franzenova romana “Sloboda”, valja reći da su hrvatski nakladnici nastavljali objavljivati i Pamuka, Rushdieja, Coetzea, Saramaga... ali i otkrivati pisce poput Bugara Popova, Angolca Agualuse...

Ključne riječi

Komentara 21

OB
-obrisani-
18:33 27.12.2010.

Nekad je unutrašnje zlo toliko veliko da se manifestira na izgledu. I zbilja, tomić, jergović,butković...

ŠI
šimuka
18:43 27.12.2010.

Karmacoma 7777,fantastično zapažanje,doista fantastično,njihovo unutarnje zlo projicirano je na njihovim facama,to su ljudi koji do podne mrze sebe ,a popodne cijeli svijet,to su tzv. pisci ,rugobe,kakve čovječanstvo još nije upoznalo.

PO
porezni.obveznik
16:01 28.12.2010.

tot, sto je to ukrao Tomic, a sto Jergovic?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije