Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Senzacija u Cannesu

Hrvatski film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" osvojio Zlatnu palmu

25.05.2024.
u 19:33

Film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića drugi je hrvatski film od osamostaljenja koji se na Filmskom festivalu u Cannesu prikazao u glavnom natjecateljskom programu

Nevjerojatne vijesti stižu iz Cannesa, na kojem je hrvatski kratki film "Čovjek koji nije mogao šutjeti", redatelja i scenarista Nebojše Slijepčevića osvojio Zlatnu palmu! Film je u kratkometražnu konkurenciju uvršten među više od 4200 prijava. 

Film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića drugi je hrvatski film od osamostaljenja koji se na Filmskom festivalu u Cannesu prikazao u glavnom natjecateljskom programu, odnosno u konkurenciji za Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film. Prije njega, jedini je bio "Ciao mama" Gorana Odvorčića 2009. godine.

- Prije šest godina, na filmskom sajmu Marche du film uručena nam je Doc Allience nagrada za Srbenku, tako da mi nije ovo prvi puta u Cannesu. No, ovo je sasvim drugačije, jer smo u glavnom programu, a to je jedna ljestvica više. U konkurenciji smo s deset stvarno vrhunskih naslova, tako da žiriju neće biti lako, pa nemam nekih očekivanja. Iskreno, ne treba mi više od ovog, meni je fantastičan uspjeh da smo tu i zbog ovoga će film putovati na mnogo festivala i vidjet će ga puno ljudi, čime je moj cilj ostvaren - rekao je Nebojša Slijepčević prije osvajanja nagrade.

Radnja filma zbiva se 27. veljače 1993. godine, na maloj stanici u Štrpcima u Bosni i Hercegovini. Putnički vlak na liniji Beograd-Bar zaustavljaju paravojne snage u akciji etničkog čišćenja. Dok odvode nevine civile, samo jedan od pet stotina putnika usuđuje im se suprotstaviti. To je istinita priča o čovjeku koji nije mogao šutjeti, a glavnu ulogu u filmu igra Goran Bogdan.

 

 

Ključne riječi

Komentara 22

B2
bordon 2
20:09 25.05.2024.

Snage bosanskih Srba ušle u vlak. Izvele ne Srbe van i jednog Srbina koji im se suprostavio i pobili ih. Sramnu ulogu odigrali i kondukteri na vlaku.

Avatar southman
southman
23:24 25.05.2024.

Svaka čast. Kapa do poda.

OP
opetIopet
09:23 26.05.2024.

Priča o Tomislavu Buzovu, Hrvatu, Kaštelaninu, umirovljenom "oficiru" JNA koji je ostao u Beogradu jer mu je sin bio na odsluženju vojnog roka u Crnoj Gori i jer je imao ženu, stan i mirovinu u Beogradu. ..Ispostavilo se da je za Srbe ipak bio "samo ust.ša".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije