Naslovnica Kultura Glazba

Festival u Parku Orsula, najljepšoj pozornici na Jadranu

Organizatori nastoje okupiti glazbenike iz cijele regije te time na najbolji mogući način promovirati ljepotu dubrovačkog kraja. Iz Parka Orsule pruža se prekrasan pogled na grad i cijeli dubrovački arhipelag
20. srpnja 2012. u 12:15 0 komentara 4 prikaza
Park Orsula
Foto: arhiva VL
Pogledajte galeriju 1/3

Park Orsula u okolici Dubrovnika bajkovita je lokacija koju rado posjećuju svi – i publika i izvođači. Prekrasan ambijent u kojem ljepota prirode dolazi do svojeg potpunog izražaja, povijest lokacije i bogati program od početka sezone privlače sve više posjetitelja. Organizatori "Malog glazbenog festivala Park Orsula“, koji je počeo 16. lipnja, iz godine u godinu nastoje okupiti glazbenike iz cijele regije te time na najbolji mogući način promovirati ljepotu dubrovačkog kraja. Iz Parka Orsule pruža se prekrasan pogled na Grad i cijeli dubrovački arhipelag, a do pozornice se dolazi organiziranim autobusom ili vlastitim prijevozom.

Stari Dubrovčani uvijek su svoje crkve i kapele gradili na mjestima od osobita značaja i poruke. Sredinom 14. stoljeća podigli su ovu crkvicu u čast svete Orsule (Ursula), zaštitnice djevica i djevičanske čistoće. Sagrađena je po oporuci Dubrovkinje Tole del Silvestro iz 1348. godine. Uz kult svete Ursule vezuje se legenda iz 4. stoljeća o engleskoj kraljevskoj kćeri, mučenički stradaloj pred bahatošću uzavrele muške krvi. Crkvica je posvećena ovoj svetici kao spomen na sve zlostavljane djevojke koje su kroz povijest, na tom mjestu, skokom u ponor, okončale svoju patnju… Upravo po njoj cijeli ovaj nenaseljeni dio Dubrovnika naziva se Orsula. Crkvica je sagrađena na teško pristupačnom mjestu, na opasnoj i skliskoj kamenoj strmini koju vidi svatko tko se s mora približava gradu. Crkvicu su tijekom opsade Dubrovnika spalile i porušile  rusko-srpsko-crnogorskih snage 1806. godine, koje su su napadom na Dubrovnik željele zaustaviti napredovanje Napoleonove vojske prema Boki. U krvavoj borbi, pljački, bjesomučnom paležu i uništavanju, do temelja je spaljeno doslovno sve što se nalazilo izvan gradskih zidina. Francuzi su bili malobrojni, a pojačanje na čelu s generalom Marmontom stiglo je prekasno. Crkvica sv. Orsule ravno 200 godina ležala je zaboravljena i napuštena.

Jedan od primjera kako udahnuti život u zaboravljene i zapuštene ruševine jest „Mali glazbeni festival Park Orsula“. Iz zanimljive koncertne ponude ovih ljetnih mjeseci  izdvaja se nekoliko izuzetno atraktivnih nastupa:  21. srpnja nastupa Edo Maajka, 28. srpnja gostuje Tamara Obrovac, izvorni Mostar Sevdah Reunion na redu je 4. kolovoza, a pred sam kraj bogatog festivalskog programa, 25. kolovoza, Park Orsulu posjetit će Rundek Cargo Trio.

Detaljan program i informacije o ulaznicama možete vidjeti OVDJE.

POSLOVNA RJEŠENJA
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.