Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dubrovačka atrakcija

Festival u Parku Orsula, najljepšoj pozornici na Jadranu

Park Orsula
Foto: arhiva VL
1/3
20.07.2012.
u 12:15

Organizatori nastoje okupiti glazbenike iz cijele regije te time na najbolji mogući način promovirati ljepotu dubrovačkog kraja. Iz Parka Orsule pruža se prekrasan pogled na grad i cijeli dubrovački arhipelag

Park Orsula u okolici Dubrovnika bajkovita je lokacija koju rado posjećuju svi – i publika i izvođači. Prekrasan ambijent u kojem ljepota prirode dolazi do svojeg potpunog izražaja, povijest lokacije i bogati program od početka sezone privlače sve više posjetitelja. Organizatori "Malog glazbenog festivala Park Orsula“, koji je počeo 16. lipnja, iz godine u godinu nastoje okupiti glazbenike iz cijele regije te time na najbolji mogući način promovirati ljepotu dubrovačkog kraja. Iz Parka Orsule pruža se prekrasan pogled na Grad i cijeli dubrovački arhipelag, a do pozornice se dolazi organiziranim autobusom ili vlastitim prijevozom.

Stari Dubrovčani uvijek su svoje crkve i kapele gradili na mjestima od osobita značaja i poruke. Sredinom 14. stoljeća podigli su ovu crkvicu u čast svete Orsule (Ursula), zaštitnice djevica i djevičanske čistoće. Sagrađena je po oporuci Dubrovkinje Tole del Silvestro iz 1348. godine. Uz kult svete Ursule vezuje se legenda iz 4. stoljeća o engleskoj kraljevskoj kćeri, mučenički stradaloj pred bahatošću uzavrele muške krvi. Crkvica je posvećena ovoj svetici kao spomen na sve zlostavljane djevojke koje su kroz povijest, na tom mjestu, skokom u ponor, okončale svoju patnju… Upravo po njoj cijeli ovaj nenaseljeni dio Dubrovnika naziva se Orsula. Crkvica je sagrađena na teško pristupačnom mjestu, na opasnoj i skliskoj kamenoj strmini koju vidi svatko tko se s mora približava gradu. Crkvicu su tijekom opsade Dubrovnika spalile i porušile  rusko-srpsko-crnogorskih snage 1806. godine, koje su su napadom na Dubrovnik željele zaustaviti napredovanje Napoleonove vojske prema Boki. U krvavoj borbi, pljački, bjesomučnom paležu i uništavanju, do temelja je spaljeno doslovno sve što se nalazilo izvan gradskih zidina. Francuzi su bili malobrojni, a pojačanje na čelu s generalom Marmontom stiglo je prekasno. Crkvica sv. Orsule ravno 200 godina ležala je zaboravljena i napuštena.

Jedan od primjera kako udahnuti život u zaboravljene i zapuštene ruševine jest „Mali glazbeni festival Park Orsula“. Iz zanimljive koncertne ponude ovih ljetnih mjeseci  izdvaja se nekoliko izuzetno atraktivnih nastupa:  21. srpnja nastupa Edo Maajka, 28. srpnja gostuje Tamara Obrovac, izvorni Mostar Sevdah Reunion na redu je 4. kolovoza, a pred sam kraj bogatog festivalskog programa, 25. kolovoza, Park Orsulu posjetit će Rundek Cargo Trio.

Detaljan program i informacije o ulaznicama možete vidjeti OVDJE.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije