Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČEŠKA KUHINJA Pivoljupci se pitaju se u čemu je tajna kvalitete, a nije ni u vodi ni u hmelju, nego u - prilogu

Knedličky glavno jelo

140002.jpg
import
23.09.2005.
u 10:21

Jedan od većih gastronomskih "incidenata", držim, jest svrstavanje jela koje njihovi najbolji priprematelji zovu knedličky ili knedliky  u priloge. Mi ga najčešće prevodimo kao knedle, što ne treba brkati s onime što zovemo knedle kao kolačima - s jabukama, šljivama, breskvama. Nepobitna je i neporeciva istina, u koju se može zakleti svaki pravi knedličkoljubac, da su one glavno, najglavnije jelo. Dakle, i meso, i saftovi i kupus  samo su dodaci knedličkama.

Mile šupljine
Ljubitelji piva često se pitaju u čemu je tajna kvalitete češkoga piva  da li u posebnom hmelju ili i češkoj vodi. Ma ne, tajna je u  knedličkama. Šalu na stranu, ali piti pivo (posebice dvanaestpostotnu dvanactku) gušt je upravo uz to vrsno češko jelo. Bila riječ o u nas poznatijim češkim pivima plzenjskom ili budvarskom, bila riječ  o staropramenu (pivu Zlatnoga Praga), gustom gambrinusu ili žitkijem pivu (krušovicko, jihlavsko, holešovicko). Kao da je to prhko i podatno krušasto jelo, prepuno onih čudesnih i brojnih milih šupljina i po formi napravljeno tako da se u njego lako utapa pivo, saftovi i drugi prilozi koji knedličkama daju tako božanstven ukus. A kao i sve što je božansko  u gastronomiji je to osobito pravilo  tajna je u jednostavnosti.

Za izradu dobrih knedlički, naime, potrebo je razmjerno malo najjednostavnijih sastojaka, ni jedan kompliciran. Jasno, skloniji eksperimentu i tu mogu dati oduška kojekakvim začinima, ali ne treba pretjerivati na štetu osnovne smjese. Bile bramborové (krumpirove) ili houskové (žemljične), imaju jednostavan princip izrade, što pokazuju i naši recepti za ova dva osnovna modela knedličky. Uz knedličke i pivo spreže se dosta toga  od najpoznatijih mesa ili pak kojekavih divljači pa sve do raznoraznih gulaša (segedinski je tu favorit) ili ragua (ako može  od gljiva...). Kao gotovo neizostavni dio za vrhunski gastronomski užitak svakako je preporučljivo i zelje (zeli) na različite načine, slatko ili kiselo  po volji. Nije zgoreg reći i da su knedle (uz zelje) i odlično jelo za vegetarijance.

Gdje su najbolje
U prijestolnici zemlje knedlički, dakako, ponajviše su na glasu one koje se poslužuju u razvikanijim praškim pivnicama, "U Fleka" ili "U Kalicha". No, dobrih (i jeftinijih) znade se naći u brojnim restoranima, posebice u onima s češkim prefiksom ("Česka restaurace", "Česky restaurant", "Česky raj"...). Zapravo i boljih od onih u razvikanijim pivnicama i restoranima, gdje se za stotine gostiju rade i spremaju ponekad i "serijski". Dobrih knedličky, dakako, dade se pojesti i u našoj zemlji, posebice oko Daruvara i mjesta gdje žive hrvatski Česi. Po kolačima proslavljene žene iz Križa i Vrbovca također rade odlične knedličke. Zagrebački pak ljubitelji pravih čeških knedličky, dakako, još uzdišu za onima iz restorana "Brno".


Recepti


Žemljične knedle
Brašno pomiješamo sa soli. U mlijeku razmiješamo kvasac i pustimo smjesu da se podigne. Žemlje narežemo na kriške, pržimo ih na maslacu i pustimo da se ohlade. U brašno stavimo nadignuti kvasac, jaje, vodu po potrebi i napravimo tijesto. U njega primiješamo pržene žemlje. Sve pospemo brašnom i stavimo da se podigne. Na dasci, od podignutog tijesta napravimo knedle i kuhamo ih u posoljenoj vodi, poklopljene, od 10 do 15 minuta. Potom posudu otklopimo, prevrnemo knedle i kuhamo ih još toliko. Knedle su skuhane ako se ne lijepe na kuhaču.300 g oštra brašna, sol, 2 dl mlijeka, 20 g kvasca, 20 g maslaca, 2 žemlje, 1 jaje, voda

Krumpirove knedle
U prikladnoj posudi treba zgnječiti očišćeni kuhani krumpir. Po volji dodamo soli, oštroga brašna, 80 grama krupice, jaje, maslac. Od toga umiješamo i razvaljamo tijesto. Na dasci za tijesto napravimo knedle. Kuhamo ih u posoljenoj vodi oko deset minuta. Potom ih izvadimo, razrežemo i ponudimo za jelo.400 g kuhana krumpira, sol, 100 g oštra brašna, 80 g krupice, 1 jaje, 20 g maslaca

Želite prijaviti greške?

Kupnja