Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predizborna kampanja

Bili na vlasti desni ili lijevi, ministar kulture ne smije biti komesar!

Šef SDP-a i Narodne koalicije s kulturnim radnicima
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/9
24.08.2016.
u 22:00

Apel: S ovakvom politikom treba prestati, ne u ime lijeve ili desne kulture, nego u ime slobode stvaranja

Marin Blažević, v. d. intendanta HNK “Ivan pl. Zajc” u Rijeci, Emina Višnić, ravnateljica zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade “Pogon”, Ana Hušman, nagrađivana multimedijalna umjetnica i predavačica na Akademiji likovnih umjetnosti, Mišo Nejašmić, direktor knjižara “Jesenski i Turk” te predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara, i Nenad Puhovski, redatelj, producent i direktor festivala dokumentarnog filma “ZagrebDox” brifirali su danas predsjednika SDP-a Zorana Milanovića i njegove suradnike Bojana Glavaševića i Karolinu Leaković o proteklom osmomjesečnom razdoblju vladavine ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Tko će biti popravljač štete

S obzirom na to koliko su puta ljudi iz kulture i na ulici demonstrirali nezadovoljstvo potezima HDZ-ova ministra kulture, predizborna je konzultacija šefa Narodne koalicije s odabranim predstavnicima kulture trajala relativno kratko – tek nešto duže od sata. Ali, sasvim dovoljno za jasnu poruku budućoj vlasti: tko god bude ministar – bio on iz desne ili iz lijeve opcije, ne smije biti komesar! Tako je u jednoj rečenici razgovor sažeo Nenad Puhovski.

– S ovakvom kulturnom politikom treba prestati, ne u ime lijeve ili desne kulture, nego u ime slobode stvaranja i svih onih dobrih stvari koje je hrvatska kultura napravila, a samo u filmu napravila je jednako toliko koliko i na Olimpijskim igrama – rekao je Puhovski, čiji je glas u jednom trenutku probio glazbenu kulisu brifinga iz kafića pa se moglo čuti “kako će za popravljanje štete učinjene u posljednjih šest-sedam mjeseci trebati najmanje dvije godine”. Na pitanje koga vidi kao popravljača štete iskreno je odgovorio: – Nikoga.

Milanoviću prvi zdesna Bojan Glavašević, sudeći po današnjem revnom zapisivanju svega što su pozvani iz kulture izrekli, možebitni je popravljač štete ili pretendent na fotelju ministra kulture.

Marin Blažević, kojemu je jučer Hasanbegović odbio potvrditi intendantsko mjesto, “zacementirao” je stav da njega i ljude iz kulture ne zanima je li na vlasti lijeva ili desna opcija, ali ih i te kako zanima tko je ministar kulture. Hasanbegovićevu je kulturnu politiku opisao kao nacionalističku (a ne nacionalnu) koja već čini velike štete ugledu Hrvatske u inozemstvu.

Ministar Biškupićeva kalibra

– Nijedan prijašnji HDZ-ov ministar kulture nije se usudio do te mjere devastirati kulturnu produkciju drukčijih ili različitih stavova i estetike. Ministar Biškupić u tom je smislu bio i te kako tolerantan i zainteresiran za nacionalni kulturni interes, interes hrvatske kulture kao narodne, međunarodne, pluralne, a ovo što se sada događa je katastrofa – rekao je Blažević.

Zoran Milanović poruku je percipirao.

– SDP će omogućiti više autonomije i novca za kulturu te će više uključiti struku – obećao je Milanović.

>> Ako dobiju izbore, ovo će biti HDZ-ovi ministri: Savjetniku predsjednice kultura umjesto Hasanbegoviću

>> 'Slika vrijedi tisuću riječi': SDP-ovac Glavašević poslao otvoreno pismo Plenkoviću zbog poteza Zlatka Hasanbegovića

Komentara 31

ST
stefj
22:47 24.08.2016.

O čemu to pričaju? A budući ministar kulture je Stazić (ako SDP pobijedi). To nije komesar?... Tako je isto Milanović spinom Perkovića gurao HDZ-u... Zapravo je nevjerojatno s koliko insinuacija, laži i imputiranja SDP ovaj puta vodi kampanju...

Avatar puma001
puma001
22:30 24.08.2016.

Ja bih postavio ministra kulture za predsjednika,jer kakva kultura takva i drzava zar ne

PI
pinkec
23:47 24.08.2016.

Tocno! Predsjednik Rep. Hrvatske ne smije biti slucajni Predsjednik i ljubitelj Marshala JBT-a, tj. propale Yugovine!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije