Naslovnica Izbori 2016 Izbori 2016

Milanović: Kultura nije vojni marš ili koračnica

'Nije nam cilj da ministar kulture bude stranački komesar kao ovaj, nego normalna osoba koja će biti uključiva'
24. kolovoza 2016. u 15:52 57 komentara 2402 prikaza
Zoran Milanović
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je u srijedu nakon razgovora s nekoliko istaknutih kulturnih djelatnika kako treba prekinuti lošu praksu vladajućih iz proteklih osam mjeseci, jer SDP, za razliku od HDZ-a, kulturu ne vidi kao "vojni marš ili koračnicu", nego kao "vrstu simfonije ili orkestra", u kojem on nije dirigent, ali koji "nije raštiman i u kojem se tolerira i potiče sloboda".

"Bitno je da loša praksa smijenjenog ministra i vlade bude prekinuta i da prestanemo biti pacijenti, nego da budemo ponosni na sebe", istaknuo je Milanović, koji se u pratnji suradnika susreo s kulturnjacima "na kavi" u jednom zagrebačkom bistrou.

Uz njega su bili Bojan Glavašević i Karolina Leaković, a u razgovoru su sudjelovali intendant HNK Ivan pl. Zajc u Rijeci Marin Blažević, ravnateljica zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade "Pogon" Emina Višnić, direktor knjižara "Jesenski i Turk" i predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Mišo Nejašmić te redatelj, producent i direktor festivala "ZagrebDox" Nenad Puhovski.

"Vidjeli smo što je u proteklih osam mjeseci napravila ekipa u Banskim dvorima, ljudi u kulturi su ojađeni i frustrirani, ne samo oko novaca", ustvrdio je Milanović dodavši da će njegova buduća Vlada za kulturu moći izdvajati nešto više jer tu nije riječ o milijardama, kao kada je riječ o mirovinama.

Milanović smatra kako je bitna poruka da kultura nije "vojna koračnica" u kojoj, figurativno rečeno, "dirigiraju komesari u kožnim mantilima s mauserima i lugerima, nego prostor slobode i realizacije". "Nije nam cilj da ministar kulture bude stranački komesar kao ovaj, nego normalna osoba koja će biti uključiva", dodao je.

SDP će omogućiti više autonomije i novca za kulturu te više uključiti struku, obećao je.

Što se tiče HDZ-a, oni sada pokušavaju popraviti štetu, no to je stari HDZ i ništa se nije promijenilo. "Najnoviji predsjednik HDZ-a nema političke snage, slabašan je da se s time obračuna. Htio bi, ali ne može, i po tome treba mjeriti demokratske, a ne autokratske lidere", ustvrdio je Milanović.

Marin Blažević, za kojega je Ministarstvo kulture upravo odbilo zahtjev riječkog Gradskog vijeća za imenovanje na mjesto intendanta HNK Ivana pl. Zajca, rekao je kako je takav potez "sasvim jasan indikator da aktualna tehnička vlast ne misli ozbiljno kada je riječ o podršci Rijeci kao Europskoj prijestolnici kulture". "To su potezi koji jasno daju do znanja da, ako će ista garnitura s istog ideološkog aspekta donositi odluke o financiranju projekta, to se neće dogoditi, što je na rubu međunarodnog skandala", ustvrdio je.

Razgovor s Milanovićem ocijenio je konstruktivnim i konkretnim. "Složili smo se da je ključno raskinuti s trenutačnom, na sreću prolaznom kulturnom politikom aktualnog tehničkog ministra. Riječ je o kulturnoj politici koja se ne može opisati kao nacionalna nego nacionalistička i koja već čini velike štete ugledu Hrvatske u inozemstvu", poručio je.

Zoran Milanović u šetnji Zagrebom Barban Milanović: O odnosima sa Srbijom ne bih polemizirao preko novina poput HDZ-a milanović petrov Marko Špoljar Milanović o Petrovu samo fino, nada se 'braku' ss BOLNICA U PULI Miletić demantirao Milanovića: Zabunio se ili je jako loše informiran, neka prošeta do gradilišta

Blažević kaže kako se nijedan prijašnji HDZ-ov ministar nije usudio do te mjere krenuti u devastaciju kulturne produkcije koja zastupa drukčije ili različite stavove i estetike. "Biškupić je u tom smislu bio itekako tolerantan i zainteresiran za nacionalni kulturni interes, interes hrvatske kulture kao narodne, međunarodne, pluralne, a ovo što se sada događa je katastrofa", ustvrdio je.

Puhovski je izjavio kako su se složili da treba prekinuti s kulturnom politikom iz zadnjeg razdoblja, kada je došlo do "zatvaranja i podržavljenja, tendencije da se hrvatska kultura vrati u neke sustave direktnog državnog financiranja".

"S time se treba prestati, ne uime lijeve ili desne kulture, nego slobode stvaranja i svih onih dobrih stvari koje je hrvatska kultura napravila, a samo u filmu napravila je jednako toliko koliko na Olimpijskim igrama", ustvrdio je.

Puhovski drži kako je u proteklom razdoblju došlo do vrlo jakog udara, koji je kod određenog broja kulturnjaka izazvao zazor i oprez, što nikada nije dobro jer kultura i umjetnost moraju biti slobodne i neovisne.

>> 'Plenković bi se želio riješiti Hasanbegovića, ali ne može jer je slab'

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • SAMOSTALNA HRVATSKA:

  Zlatko vam je dobro poručio : Bezgranična je vaša intelektualna lijenost koja je stvorila antifašizam kao ideološku toljagu . Hrvatski narod ne možete optuživati za stvaranje hrvatske države . Onima kojima je sama RH problem , to je njihova osobna ... prikaži još! tragedija. A takvih je malo ali su jako bučni i glasni , a za kune bi zavijali i na mjesec .

 • robertek:

  Kultura sigurno nije slijevanje novca poreznih obveznika u razne eltitističke i poznaničke krugove po stranačkoj liniji. A o vojnim marševima i šinjelima možemo pitati ljude iz tvoje obitelji, bar si se tako hvalio da su vojničine i s mamine i ... prikaži još!i tatine strane (za razliku od tebe koji si izbjegao Domovinski rat)

 • Avatar dalmos Zadar
  dalmos Zadar:

  Ja kad bi glasovao za ove sramio bi se sam sebe,milanovic se uopce nesmije pojavit negdje medu Hrvatskim narodom,pa pogledajte zaboga ko su njegovi obozavaoci.