Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.02.2015. u 11:22

Dok se vode teški ideološki ratovi, rijetki primjećuju kako problem političke scene nije u osnovnim vrijednostima, već u stručnim znanjima, sposobnostima i iskustvu

ORaH je proteklih mjeseci u silaznoj putanji što se političkog rejtinga tiče, no stranka je i dalje u fokusu interesa javnosti. Tako se proteklih dana u novinama vodila zanimljiva rasprava vezana za ekonomski program te stranke. Prvo je fizičar, konzervativni aktivist i bloger Luka Popov taj program kritizirao, da bi mu zatim iz ORaH-a odgovorili kako je ideološki pristran i nekompetentan jer se kao fizičar bavi ekonomskim temama. Nije to prvi put da se diže prašina zbog nekog političkog programa stranke Mirele Holy, što je u velikoj mjeri i posljedica činjenice da ORaH svoje programe javno prezentira. Na tome mu valja čestitati, vjerojatno bi puno ugodniji model bio onaj HDZ-ov prema kojem se ne prezentira ništa, pa se onda ništa ni ne može kritizirati. Ipak, otvarajući pitanje formalne relevantnosti svojih kritičara, u ORaH-u bi morali biti oprezniji s obzirom na to da na tom terenu ni sami ne stoje najbolje. Primjerice, prije nekoliko tjedana stranka je predstavila svoje prigovore na stratešku studiju utjecaja na okoliš projekta istraživanja ležišta ugljikovodika na Jadranu. To je posve legitimno i očekivano, no zanimljivo je da su tu analizu predstavili Marina Biti, profesorica na katedri za kroatistiku riječkog Filozofskog fakulteta, te Alen Protić, docent na Katedri za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje na tamošnjem Medicinskom fakultetu.

To što nijedno od njih nema nikakva formalnog obrazovanja na bilo kojem polju znanosti vezanom za naftno rudarstvo, geologiju, zaštitu okoliša ili proučavanje flore i faune, a izrađuje analizu studije koja se upravo tim temama bavi, nekome se možda i ne čini kao ozbiljan problem. Ipak, svi bi se ti trebali zapitati kako bi reagirali u obratnoj situaciji, kada bi, primjerice, neki naftni inženjer predlagao svoju verziju hrvatskog pravopisa ili kada bi ih na hitnom prijmu njihove lokalne bolnice dočekao morski biolog. Dakako, moguće je da su ORaH-ovu studiju napravili neki drugi – anonimni stručnjaci – no ako je tako, zašto se onda u službenim izvještajima taj podatak nigdje ne spominje?

Uostalom, ima li uopće takvih stručnjaka u ORaH-u? U samom predsjedništvu stranke, a to je jedino tijelo stranke čiji se sastav može vidjeti na službenim internetskim stranicama ORaH-a, nema nijedne osobe s formalnim obrazovanjem u nekom od brojnih polja vezanih za zaštitu okoliša. Osim šefice stranke – doktorice humanističkih znanosti s doktoratom na već čuvenu temu "mitskih aspekata ekofeminizma", u tom tijelu sjede razne vrste eksperata – inženjeri elektrotehnike, prometa, ekonomistica, pravnik, arhitekt, sociolog/polonist, odgojiteljica. No, nema nijednog diplomiranog ekologa, inženjera zaštite okoliša, seizmologa, ni biologa bilo kojeg smjera – zoologa, botaničara ili morskog biologa.

Pojednostavljeno rečeno, na čelu ORaH-a ljudi su koji se godinama bave ekološkim pitanjima i održivim razvojem, ali među njima nema nijednog koji je napisao ili sudjelovao u pisanju neke studije utjecaja na okoliš ili nekog sličnog konkretnog tehničko-tehnološkog projekta zaštite okoliša. Pa ako se na ORaH primijeni isti kriterij stručnog legitimiteta koji su oni primijenili na svom kritičaru Luki Popovu, ispada da stranka nema legitimiteta baviti se ekologijom – najvažnijim i najprepoznatljivijim segmentom svog političkog identiteta.

Dakako, ORaH je samo jedan, ali nikako i jedini primjer temeljne bolesti od koje boluje hrvatska politička scena. Pa dok se vode teški ideološki ratovi, rijetki primjećuju kako problem političke scene nije u osnovnim vrijednostima, već u stručnim znanjima, sposobnostima i iskustvu. Uglavnom zbog svojih unutarstranačkih demokratskih deficita stranke su danas kadrovski devastirane, a dolaskom novih opcija poput Živog zida situacija se ne popravlja. Dapače, u kojem smjeru ide, vidi se i iz primjera lokalnih izbora u Dubrovniku gdje su kandidirali 41-godišnjeg inženjera građevine, bez ikakvog iskustva u politici ili upravljanju. No, upravo se činjenica da prije nije bio u politici ne smatra manom, već njegovom glavnom kvalifikacijom da dođe na čelo jednog od 15 najvećih gradova u zemlji. Odgovor na pitanje koliko je to mudar kriterij isti je kao i na pitanje biste li voljeli da vašim avionom upravlja čovjek koji je "svježe lice na pilotskoj sceni".

>> Deset velikih neistina o istraživanju ugljikovodika u Jadranskome moru

>> Holy: Vlada prije dvije godine nije odradila posao koji je trebala!

Komentara 15

DU
Deleted user
11:38 26.02.2015.

Kaj se mene tiče, taj se ORaH može raspasti iz ovih stopa. Koristim se svojim demokratskim pravom na javnu riječ te obavješćujem cjelokupnu javnost da zbog ORaH-ova nestanka ne bih ispustio ni jednu jedinu suzu. Ta zelena darkerica Holy dr. Mirelica ionako je politički "projekt" bez pokrića sklepan u medijskoj kuhinji, isto kao i Nacionalni forum Gabrić dr. Nikice i Laburisti Tireli Nansice. Uz pomoć tih triju strančica mislilo se Josipović dr. Iveku pomoći da se izbori drugi mandat. Ali sad kad se to izjalovilo, one više nemanju nikakva smisla te im je osuđeno da odumru same od sebe (slično kao država u socijalizmu).

DU
Deleted user
11:34 26.02.2015.

Tko pametan bi ozbiljno shvaćao OrAH i Živi zid?

DU
Deleted user
11:59 26.02.2015.

Istinska dimenzija ekološke stranke je što se mogu u ama baš sve uplitati jer kad se uništi papir iz ureda, i to mora biti ekološki, i kad se odahne na stražnju stranu, e i to je ekološka prijetnja itd. Zato su se oni toga dohvatili jer mogu popovati svima i zbrejkati svaki gospodarski projekt, nalik odvjetnicima - nezamislivo je kršiti zakon, a bez skupog odvjetnika, dapače kažnjivo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije